TV Štabajzna: Lena Headey - Bojovnice proti terminátorům i bezcitná královna


Je to holka šikovná, zvládá různé role.

Protože Lena Headey už není dvacátnice, tak neuvedu její rok narození, ale prozradím alespoň den. Na svět přišla 3. října na Bermudách. Za to, že se narodila v téhle exotické lokaci vděčí tatínkovi, který sem byl jako policejní kadet převelen.

Když jí bylo jedenáct, přestěhovala se rodina do Západního Yorkshire. Tady se Lena začala věnovat baletu a v 17 letech si také vyzkoušela divadlo.

Postupem času se začala zajímat o film. Objevila se například v extrémně dobře přijatém filmu Soumrak dne (1993). Ten obdržel 9 nominací na Oscara.

V devadesátých letech si herečka zahrála v několika filmech (pro příklad Mrs. Dalloway), ale žádný z nich se nedá označit jako průlomový.

V roce 2000 se objevila ve filmu Aberdeen, za který si odnesla cenu Silver Iris Award.

Následovaly projekty jako Ripleyho hra (2002) nebo Kletba bratří Grimmů (2005). Srdce diváků si ale získala až díky roli neohrožené královny Gorgo v komiksové adaptaci 300: Bitva u Thermopyl (2006).

Pokud jde o televizní obrazovku, tak ztvárnila například Sarah Connor v seriálu Terminátor: Příběh Sáry Connorové. Za svůj výkon byla dvakrát nominována na Saturn Award.

A i její zatím největší úspěch je seriál. Samozřejmě, že je řeč o Hře o trůny, ve které hraje od roku 2011. Jde jí to, nominována byla na hromadu cen, například na dvě ceny Emmy.

Kromě toho jsme ji mohli vidět také v povedené komiksovce Dredd (2012), veleúspěšné Očistě (2013), případně ve 300: Vzestup říše (2014). Nedávno si pak zahrála ve svérázné podívané Pride and Prejudice and Zombies (2016).

Lena se nevěnuje jen hraní, bojuje i za práva zvířat a je podporovatelkou lesbické, gay, bisexuální a transexuální komunity.

Herečka je aktuálně rozvedená, má dvě děti. Je velmi dobrou přítelkyní s Peterem Dinklage (Tyrion Lannister). Ostatně, byl to právě on, kdo ji producentům navrhl jako vhodnou kandidátku na roli Cersei.






Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat