Recenze: The Magicians (S01E01) - V téhle kouzelnické škole se hulí a sexuje

Nový kouzelnický seriál na to jde trochu jinak.

Stanice Syfy má ve svém programu několik zajímavých seriálů a jedním z nich by se mohl stát i The Magicians. I když, pokud jde o první epizodu, tak nebýt její závěrečné scény, byla by přinejlepším průměrná.

Ale od začátku. Seriál The Magicians je inspirovaný stejnojmennou knihou Leva Grossmana. Sleduje
osudy několika dospívajících puberťáků, u kterých se projeví magické schopnosti a oni jsou (alespoň někteří z nich) přijati na kouzelnickou univerzitu.

Na první pohled to zní jako vykrádačka Harryho Pottera a chvíli to tak vypadá. Ale po několika minutách pochopíte, že tohle bude mnohem odvážnější podívaná. Pije se tu, kouří a sexuje. Zdejší kouzelničtí studenti si prostě umějí užívat života.

V kontrastu s tímto dospělým pojetím je to, že se čas od času dostáváme do mystické země, která, alespoň podle toho, co bylo k vidění v první epizodě, hodně připomíná Narnii.

Zatím námět vypadá jako směsice několika klasických knižních fantasy sérií, ale to vše je okořeněno o mnohem ráznější přístup. Ale působí to trochu jako by kočička s pejskem vařili dort. Je tu od všeho něco.

Uvidíme, jak se bude děj vyvíjet dál, ale aktuálně působí hodně přeplácaně, ovšem současně ne dost zajímavě. Až na zmíněné finále, které bylo v podstatě jedinou poutavější scénou, které jsme se dočkali.

Hodně zdlouhavé

Jinak bych se první díl nebál nazvat hodně zdlouhavý. Tempo není vysloveně pomalé, ale za celou dobu se toho nestane příliš zajímavého. Párkrát dojde řeč na klasické "tajemné hrozící zlo", ale jde o několik málo zmínek, které jsou málo konkrétní na to, aby si člověk udělal nějaký obrázek o tom, kdo je tu nepřítelem.

Dějově mě tedy seriál zatím neokouzlil a musím poznamenat, že ani postavy mi nepřirostly k srdci. Když nad tím tak přemýšlím, tak marně pátrám po někom, kdo by mi byl alespoň trochu sympatický.

Když pominu to, že většina herců vypadá, že brzy oslaví třicítku (ale ztvárňují čerstvé maturanty), tak jsou jednotliví "hrdinové" napsáni tak, že se k nim hodně těžko hledá cesta.

A to platí i pro ústřední postavu Quantina Coldwatera (Jason Ralph). Ten je typickým podivínem, který má pocit, že nikam nepatří. Obvykle není těžké se s někým takovým ztotožnit nebo mu alespoň fandit, ale tentokrát se mi to vůbec nedařilo.

Někteří pánové a slečny, kteří se v prvním dílu proháněli, mají určitý potenciál, tak doufám, že ho tvůrci využijí a časem se najde někdo, komu bude možné držet palce.

Triky fajn, ale je jich málo

Co si kritiku určitě nezaslouží, jsou speciální efekty. Některé série stanice Syfy nabízejí hodně úsměvné trikové scény, ale to pro The Magicians neplatí. Na seriálu není znát, že má Syfy poměrně omezený rozpočet. Svůj vliv ale mělo určitě to, že je tu jen málo velkolepějších momentů, kdy se výrazněji museli zapojit počítačoví mágové.

Jestli se těšíte na nějaký pořádný mystický souboj, během kterého vzduchem létají ohnivé koule a blesky, tak máte smůlu. Ale snad se něčeho takového dočkáme v dalších epizodách.

Přiznám se, že jsem během sledování prvního dílu hodně zvažoval, jestli si pustím další epizodu. A málem jsem se přiklonil k záporné odpovědi. Ale závěrečných pár minut mě přesvědčilo, že bych tomu ještě šanci dát měl. Tak snad nebudu litovat.

Ve zkratce:

Seriál The Magicians se okatě inspiruje u mnoha jiných projektů, ať už je to Harry Potter nebo třeba Letopisy Narnie, ale sází na výrazně dospělejší pojetí. Jde o směsici potenciálně zajímavých prvků, které ale v první epizodě příliš nefungují. Postavy jsou nesympatické, děj je zdlouhavý a nabízí jen málo lákavějších momentů. Asi nejvýraznějším momentem je finále, které dokázalo posunout ručičku vah ke kladnému hodnocení.

Klady

+: Finální scéna
+: Slušné triky
+: Dospělejší pojetí

Zápory

-: Přeplácaný, ale zatím nezajímavý děj
-: Nesympatické postavy

Hodnocení: 60 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat