Živí mrtví: Pět věcí, kterými nás zklamala letošní poslední epizoda

Co se nepovedlo na zimním finále? POZOR, SPOILERY!!!

Prvních osm dílů The Walking Dead je za námi. Do 14. února si dá seriál pauzu. Epizoda Start to Finish, která běžela 29. listopadu, byla letošním posledním dílem. A očekávání tak rozhodně nebyla malá.

Já se přiznám, že z mého pohledu naplněna nebyla. Zní to jako klišé, ale čekal jsem něco trochu jiného. Co mi vadilo?

Málo akce

Když na konci sedmé epizody spadla věž a probořila zeď, do Alexandrie se začaly hrnout stovky zombíků. Naivně jsem tak věřil, že v následujícím dílu se dočkáme pořádného masakru. Ne, že by The Walking Dead byla jen o akci, ale tvůrci nás navnadili a probudili v nás očekávání velkých jatek a pak velké prd. Dočkali jsme se jen pár potyček, které dohromady zabraly pár vteřin a to bylo vše.

Úmrtí

Tvůrci Živých mrtvých nemají sebemenší problém s tím, nechávat umírat jednu postavu za druhou. Vedlejší nebo hlavní, je to fuk, jen málokdo (snad jen Carol, Daryl a Rick) je v bezpečí. A člověk by řekl, že v epizodě, ve které město zavalí horda chodců a navíc jde o zimní finále, zemře někdo důležitý. Pravda, jedna podstatná osoba byla pokousána a na 99,9 % je mrtvá, ale jinak nic. Kdyby scenáristé obětovali někoho dalšího, mohla mít epizoda mnohem větší dopad.


Souboj Carol a Morgana

Ne, že by se mi tahle scéna sama o sobě nelíbila, ale v kontextu celého dílu nefungovala. Zaprvé, přišla v nejméně vhodnou dobu. Město je pod útokem a zrovna v tuhle chvíli začnou Carol (Melissa McBride) a Morgan (Lennie James) filozofovat a pak se řezat hlava nehlava. Zadruhé, bylo naprosto jasné, že když k tomuto střetu dojde, jeden z Wolves se osvobodí. Těžko uvěřit, že to ani jeden z přítomných neočekával. Scéna sama o sobě fajn, její zakomponování do příběhu ne.

O všem a o ničem

Je jasné, že v poslední epizodě roku bude pár neotevřených konců, které budou mít za úkol nalákat diváka na druhou polovinu. Jenže to na můj vkus tvůrci tentokrát trošku přehnali. Vypadá to, jako by tenhle díl jen zametal cestičku pro pokračování, aniž by se v něm odehrálo něco podstatnějšího. Došlo k několika poměrně důležitým věcem, ale málokteré byly dotaženy do konce. Jasně, vše se dozvíme za pár měsíců, ale ono by tvůrců neubylo, kdyby nabídli nějaký pořádný zvrat s rozuzlením už v tomto dílu.

Málo prostoru pro některé postavy

Stopáž není nafukovací, to je jasné a navíc se v seriálu pohybuje hromada postav, ale je škoda, že spousta z nich nedostala vůbec žádný nebo velmi omezený prostor. Určitě by nebyl zase takový problém poskytnout jim pár minut, aby také trošku zasáhly do děje.

Sice jsem si trochu zafňukal, ale pravdou je, že tuhle epizodu nepovažuji za vysloveně špatnou. Kdyby šlo o standardní díl, byl bych spokojen. Ale jako zimní finále pro mě nebyla dost působivá. Je očividné, že šlo jen o předehru pro událostí, které započnou v příštím roce. A to je trochu málo.

Jak se líbila tenhle díl vám?
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat