Simpsonovi vyhlášeni nejmocnějším seriálem všech dob

Hromady cen, miliardy dolarů za reklamní předměty a desítky let na obrazovkách. Tím vším se chlubí oblíbený seriál.

Magazín TV Guide vydal speciální číslo, které se zaměřilo na nejmocnější osoby v televizní branži, ale redaktoři věnovali pozornost také seriálům. A kdo je podle časopisu nejmocnějším seriálem všech dob? Simpsonovi.

V tomto případě má slovo "nejmocnější" samozřejmě trochu jiný význam, než u živých osob, ale faktem je, že jde opravdu o projekt, který má na kontě několik "nej". Jde o nejdéle vysílaný americký sitcom, nejdéle vysílaný americký animovaný seriál a od roku 2009 také o nejdéle vysílaný americký seriál v hlavním vysílacím čase (původně tento titul patřil seriálu Gunsmoke).

Simpsonovi se poprvé objevili v krátkých skečích v pořadu The Tracey Ullman Show a to v roce 1987, od roku 1989 se z nich pak stal plnohodnotný seriál. Aktuálně běží 27. řada, schválena byla i 28., takže Simpsonovi budeme vídat minimálně do roku 2017,

A přestože sledovanost už dávno není tak oslnivá, jako před lety, pořád ještě obyvatelé Springfieldu lákají k obrazovkám dost lidí, aby dabéři mohli dostávat 300 tisíc dolarů za epizodu.

Simpsonovi běží ve více než 100 různých teritoriích a celkové publikum se odhaduje na nějakých 190 milionů lidí.

Kromě toho má seriál na kontě 31 cen Emmy (a desítky dalších ocenění) a figuruje v mnoha seznamech nejlepších seriálů všech dob.

A tím nekončíme. Více než 500 společností drží licenci na výrobu předmětů s tématikou Simpsonovi a celkové tržby za ně se blíží hranici 5 miliard dolarů. Ano, čtete dobře, pěti miliard dolarů.

Navíc, Simpsonovi vynášejí i díky prodeji práv na vysílání, v roce 2013 došlo k dohodě stanice FOX s kabelovým kanálem FXX, který zaplatil 750 milionů dolarů za šanci nabídnout Simpsonovi svým divákům. Jde o jeden z největších podobných obchodů vůbec. Jen pro zajímavost, v dané době bylo k dispozici 552 epizod.

Tak už je asi jasné, proč TV Guide vyhlásil právě Simpsonovi "nejmocnějším seriálem všech dob".
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat