Hra o trůny: Jaký by měl být konec seriálu podle autora předlohy?

Jaký konec by si George R. R. Martin přál pro seriálovou verzi své knižní série?

Šestá řada fantasy hitu Hra o trůny sice ještě ani nezačala a její tvůrci se vyjádřili v tom smyslu, že další dvě sezóny vůbec nejsou nereálné, ale už teď se mluví o tom, jaký by měl být konec celého seriálu. To, jak to dopadne, nevědí ani čtenáři knižní předlohy. George R. R. Martin ji ještě nedokončil, ale aktuálně se vyjádřil k tomu, jaký konec by si představoval:

"Myslím, že potřebujete mít nějakou naději. Všichni toužíme v určitém smyslu po šťastném konci. A mně se líbí hořkosladké konce."

To není žádné překvapení. George očividně není velká fanda optimistické a veselé atmosféry. Jeho příběhy jsou docela depresivní a potemnělé. A v jeho knihách je osud krutý jak k těm "špatným", tak k těm "dobrý". Těžko tak asi někdo věřil, že ve finále série Píseň ledu a ohně se (přeživší) postavy chytnou za ruce, usmíří se a vydají se do západu Slunce. 

Martin také prozradil, že je velkým obdivovatelem J. R. R. Tolkiena a jeho Pána prstenů, ale jeho přístup k fantasy je trošku jiný, než v případě Tolkiena. Chce, aby jeho fantasy svět byl o něco bližší realitě:

"Boj mezi dobrem a zlem je bojem v srdci každé individuální lidské bytosti. Mezi námi všemi, každý den a každý rok. Lidé, kteří dělají ušlechtilé a hrdinské věci v úterý, mohou spáchat odporné a sobecké věci ve středu."

To má samozřejmě pravdu, asi nikdo dnes netouží po tom, aby postavy z knih/filmů/seriálů byly buďto nechybující dobráci nebo naopak naprostí záporáci. Tak to nefunguje v reálném životě a Martin to samozřejmě velmi dobře ví. A právě propracovanost postav je jednou ze silných stránek jeho knih. 

Ještě pár let si ale počkáme na to, jak budou zakončeny osudy "hrdinů" ze Hry o trůny a knih ze série Píseň ohně a ledu. Někdy na počátku příštího roku by měl vyjít šestý díl nazvaný Vichry zimy a šestá řada Hry o trůnu zřejmě odstartuje v květnu tohoto roku (celý článek). 

Jaký konec byste si představovali vy? 

Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat