Na obrazovkách je více homosexuálů a pořádná hromada bělochů

Černošští herci to pořád nemají snadné.

Říká se, že pokud chcete mít v životě, co největší šanci na úspěch, měli byste se narodit jako bílý heterosexuální muž. Minimálně v případě herecké branže na tom něco pravdy bude.

Organizace GLAAD už dlouhodobě mapuje situaci menšin v seriálech a nejinak je tomu i tenhle rok. Aktuální výsledky mluví o tom, že pokud jde o homosexuální postavy na obrazovkách, tak jejich počet roste.

Podle studie nazvané Where We Are on TV je aktuálně na obrazovkách 35 homosexuálních postav, které se objevují pravidelně (z celkového počtu 881 seriálových postav), to je nárůst o desetinu procenta. Pokud jde o vedlejší postavy, tak těch je také 35.

Ještě lépe jsou na tom kabelové televize, kde počet homosexuálních postav vzrostl z 64 na 84 ve výrazných rolích, ve vedlejších je to 58. Streamovací společnosti pak nabízejí ve svých projektech 43 homosexuálních postav, které se objevují pravidelně. Ve vedlejších rolích je jich 16.

Pokud jde o menšiny s jinou barvou pleti, tak je situace následující. 16 procent postav, které se objevují pravidelně, je tmavé pleti (konkrétní číslo je 145), pokud jde o o celkový počet osob jiné barvy pleti než je bílá, je to 33 %.

Jestliže se zaměříme na ženy, tak ženských výrazných postav je 43 %. Jen pro zajímavost, v USA je poměr pohlaví 51 % žen a 49 % mužů.

Obecně se dá říct, že pokud jde o menšiny, tak se situace zlepšuje. Na druhou stranu, pokud by někdo cpal do seriálů postavy jen proto, aby tam byl nějaký gay nebo hrdina tmavé pleti a různé lidskoprávní organizace nepeskovaly, také by to nebyl nejlepší přístup, co myslíte?

Zdroj: GLAAD
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat