The Bastard Executioner S01E01E02 (Pilot) - Hodně krvavá novinka od tvůrce Sons of Anarchy

Velmi drsná řezničina.

Než se duchovní otec série Sons of Anarchy/Zákon gangu Kurt Sutter vrhne na spin-off a případný prequel ke svému hitovému projektu, rozhodl se natočit historickou podívanou výmluvně nazvanou The Bastard Executioner.

A asi nikoho, kdo zná Sutterovu práci, nepřekvapí, že jde o brutální řezničinu, která se s ničím nepáře (vlastně, dojde na spoustu párání a páření).

PODOBNÉ ČLÁNKY: CO ČEKAT OD PREQUELU A SPIN-OFFU K SONS OF ANARCHY?

Série se odehrává ve čtrnáctém století ve Walesu. A pokud jde o zápletku, tak si těžko představit něco klasičtějšího než to, že jsou ubozí poddaní utlačováni krutým baronem. Není tak divu, že přepadají výběrčí daní, aby přežili.

Asi vám dojde, co se stane. Šlechtice Erika Ventrise (Brían F. O´Byrne) to pěkně nakrkne a vyvraždí celou vesnici. A rozhodně si nebere servítky, likvidují se ženy, děti, starce, nemá špetku slitování.

Hlavní hrdina Wilkin Brattle (Lee Jones) to samozřejmě nehodlá nechat jen tak a vydává se s pár společníky na cestu za pomstou. A abych nezapomněl, Wilkin byl vojákem, pak se mu zjevila "černošská Daenerys Targaryen", takže přestal zabíjet, ale teď zase změnil názor. Neotřelé.

Pilotní díl je dvouhodinový a vřele doporučuji nějak překousnout prvních cca 40 minut, které jsou poměrně nezáživné a neoriginální. Situace se obrátí o 180 stupňů a to ve chvíli, kdy dojde na vypálení vesnice.

Scénář jako takový nezačne být extrémně originální, ale dění je alespoň chytlavé a svým způsobem šokující. Ne v každém seriálu uvidíte, jak je vykuchána těhotná žena.

Je jasné, že se trochu hraje na efekt, násilí je hodně drsné, aby byl divák zaskočen, ale to je prostě Sutterův styl a k podobnému seriálu se to hodí. I když pravda, takoví Vikings umí brutalitu zakomponovat do příběhu o trochu přirozeněji a smysluplněji.

Záporáci jako ze scenáristické příručky

Co mě příjemně zaskočilo, bylo to, že dějová linka týkající se barona, byla dořešena v prvních dvou dílech. Předpokládal jsem, že si s tím scenáristé vystačí na celou první desetidílnou řadu. Ale není tomu tak, což je dobře. Teď můžeme doufat, že v dalších epizodách přijdou s něčím méně okoukaným.

Třeba s trošku objevnějšími záporáky. Zloduchové jsou načrtnuti velmi nepřekvapivě. Ventris je klasický oplzlý arogantní mocí posedlý šlechtic prznící svou nebohou sympatickou ženu, se kterou jedná jako s hadrem. A pokud by to nestačilo k tomu, aby byl divákovi odporný, tak se dočkáme i scény, kde vykonává potřebuj (kadí).

Co se týče jeho pravé ruky Miluse Corbetta (Stephen Moyer), tak to je vypočítavý ambiciózní typ, který samozřejmě ve volných chvílích "nakládá" do zadnice nevinným mužským služebníkům. Vracíme se o pár desítek let zpátky do doby, kdy byli padouchové ve filmech a seriálech obvykle gayové.

Asi vás zajímá, jak je na tom hlavní hrdina, toho ztvárňuje relativně neznámý Lee Jones. Já jsem si na něj chvíli musel zvykat, nejdříve mi přišel docela mdlý, nevýrazný na představitele ústřední role, ale po chvíli už to bylo lepší. Určité problesky charismatu tu byly.

Samozřejmě, není to Charlie Hunnam, ale vypadá to, že by roli pomstychtivého bývalého vojáka, který se proti své vůli musí stát popravčím, mohl zvládnout.

Obsazení není špatné, i když zatím jsou některé postavy (a není jich málo), relativně nevýrazné. Snad se to časem zlepší.

Má to něco do sebe

Co si ale ocenění zaslouží, jsou "ušmudlané" a realisticky vypadající vizuály. Lidé nejsou žádné primadony, mají žluté zuby, jsou umaštění, asi tak nějak si člověk představuje vesničany žijící ve Walesu 14. století. Nečekejte žádné modelky a modely jako vystřižené z katalogu. To může být pro někoho zklamáním, ale díky tomu působí seriál "skutečněji".

Potěší i náznaky toho, že se určité příběhové linky mohou vyvíjet zajímavým směrem (skutečná role léčitelky, zatím nevyřčené plány Miluse...). Tvůrci rozehráli (i když to tak zpočátku nevypadalo) docela lákavou hru. Tak snad mají pár trumfů v rukávu.

Ve zkratce: 

První polovina pilotní epizody je plná klišé a dá se popsat jako nezajímavá. Ale to se postupem času zlepší. Některé zápletky začnou vykazovat potenciál, nechybí pořádná porce brutality a obrazově působí seriál vcelku autenticky. Pokud jde o herce, ti nebyli vybráni špatně, ale zatím se ještě neprojevili naplno, tak snad v dalších dílech.


Klady:

+: Docela realistické zpracování
+: Drsné
+: Příběh by se mohl vyvíjet zajímavě

Zápory:

-: Zpočátku hodně ohraný děj
-: Neoriginální záporáci

Hodnocení: 65 %

PODOBNÉ ČLÁNKY: RECENZE TŘETÍHO DÍLU
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE