Limitless S01E01 (Pilot) - V seriálovém pokračování filmu Všemocný se ukáže Bradley Cooper i Dexterova ségra

Novinka, která by se v konkurenci nemusela ztratit.

Nejdříve vyřešme nezbytnou otázku. Je nutné, abyste znali filmovou verzi z roku 2011? Odpověď je ne. Bylo by lepší, kdybyste ji znali? To ano.

Tvůrci seriálu pracují s tím, že ne všichni mají zkušenosti s filmem, ale pokud jste ho viděli, tak se můžete těšit na pár odkazů a také vás mile překvapí přítomnost Bradleyho Coopera, který ve verzi pro kina ztvárnil hlavní roli.

Ale jinak je příběh nastíněn tak, aby ho pochopil každý, aniž by měl s tématikou předchozí zkušenosti. Hlavním hrdinou je dvaceti osmiletý Brian Finch (Jake McDorman), který se snaží uchytit jako hudebník, ale to není zrovna stálý obor. A tak zatímco si jeho kamarádi budují stabilní kariéru, on proplouvá životem. To od něj odhání jeho blízké a jeho rodina na něj začíná koukat skrz prsty.

Ne na dlouho. Shodou okolností narazí na jednoho bývalého člena své kapely Eliho (Arjun Gupta), který pracuje jako investiční bankéř. Od něj dostane roztomilou pilulku. A tahle malá tabletka mu změní život od základu. Díky ní se extrémně zvýší jeho IQ a je schopen věcí, které běžný smrtelník nezvládne. Ovšem, situace se dost zkomplikuje, když najde svého kamaráda mrtvého.

Jasně, z jeho smrti je obviněn on. To není úplně netradiční zápletka, ale žádný strach, Brianův útěk před FBI nebude nosnou dějovou linií celého seriálu. Nakonec totiž začne Finch s agenturou spolupracovat.

Obrazově fajn

Příběh jako takový vás asi nepřiková k sedačce, ale mohl by se vyvíjet zajímavým směrem. Mnohé slibuje účast Bradleyho, který si zopakoval roli Eddieho z filmu. Jasně, že se nebude v seriálu objevovat pravidelně, ale zřejmě půjde o šedou eminenci, která bude tahat za nitky.

I spojenectví Briana a FBI, kdy pro něj má každá strana své postranní důvody, je lákavé a věřím, že se z něj podaří něco "vydojit".

Co vás hned trkne do oka, je vizuální zpracování, které si hodně pohrává s různými speciálními efekty a na poměry seriálové tvorby to vypadá docela dobře. Jde o různé obrazové cukrbliky, které nejsou pro dění vysloveně důležité, ale potěší.

V pilotní epizodě je i trocha akce, i když nečekejte, že se ji uvidíte každé dvě minuty. Pokud si dobře pamatuji, je tu jedna honička (nebo jedna a půl) a docela fajn scéna s vlakem. Není to moc, ale Limitless se neprezentuje jako primárně akční seriál.

Sympaťák v hlavní roli

Ústřední postavu dostal na starost Jake McDorman (který si mimochodem s Bradleyem zahrál v hitovce Americký sniper). A nemám s ním problém. Mně si získal už rolí v bohužel zrušeném seriálu Manhattan Love Story. Rozhodně má dostatek charismatu, aby ustál asi přirozené srovnání s Cooperem.

Na jedné straně je mu fyzicky docela podobný, ale na té druhé nejde o jeho "levnou kopii". Role trošku rebelantského Briana, který nehodlá jen dospět a rád sarkasticky komentuje dění kolem sebe, mu jednoduše sedla.

Televizní fandy určitě potěší i přítomnost Jennifer Carpenter, která ztvárňuje agentku FBI Rebeccu Harris. Nemám pochyb o tom, že si Jennifer pamatujete jako Debru z Dextera.

Seriál (nebo alespoň jeho pilotní epizoda) se nemusí stydět, filmu ostudu nedělá. A to je velký úspěch, protože film byl hodně povedený.

Pokud se děj bude vyvíjet zajímavým směrem (a zatím to tak vypadá), mohla by z toho být působivá podívaná .

Ve zkratce: 

Seriálové pokračování filmu Všemocný se nemá za co stydět. Nezklame obsazení, vizuálně je na tom projekt také dobře, nechybí troška potřebného humoru a potěší přítomnost Bradleyho Coopera. Tempo je možná v některých okamžicích příliš pomalé, ale jinak jde o povedený start.


+: Herci v hlavních i vedlejších rolích
+: Obrazové zpracování
+: Humor

-: Pár neoriginálních zápletek
-: Trocha akce navíc by asi nevadila


 Hodnocení: 70 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE