Recenze: Scream Queens S01E01 (Pilot) - Tak taková hororová šílenost tu dlouho nebyla

Hodně velká ujetost od tvůrců Glee a American Horror Story. POZOR, SPOILERY.

Nebylo sebemenších pochyb o tom, že pokud na něčem začnou makat Ryan Murphy, Ian Brennan a Brad Falchuk, nebude to něco, co vidíte každý den. Tahle trojka stojí za Glee nebo American Horror Story.

Očividně je jedno, jakého žánru se pánové ujmou. Když je to muzikál, vyklube se z toho hodně politicky nekorektní podívaná plná překvapivě drsného humoru. Pokud horor, pak vznikne velmi obrazově vytříbená záležitost plná extrémně bizarních výjevů.

Scream Queens jsou směsicí obojího. Jsou prošpikované hodně ale hodně drsnými vtípky, ale současně jsou dost brutální a samozřejmě hodně ujeté. Asi bych váhal s tím, označit seriál za hororovou parodií, spíše bych zvolil termín hororová komedie.

Scream Queens vsázejí na klasické hororové postupy, ale ženou je do extrému. Někdy je zesměšňují, ale pořád je ze seriálu cítit, že jde o určitou poctu žánru. Už jen přítomnost Jamie Lee Curtis, která je jednou z nejlegendárnějších "královen vřískotu", je toho jasným důkazem.

Příběh není (záměrně) originální. Nejdříve se vrátíme do roku 1995, kdy dojde k jedné nepěkné události v domě vysokoškolského dívčího spolku Kappa Kappa Tau (roztomilá zkratka je KKT). Poté přeskočíme do přítomnosti, kdy je klub pod nadvládou nekompromisní mrchy (a to je ještě hodně jemný výraz) Chanel (Emma Roberts).

Ovšem, její metody moc nevoní nové děkance Cathy Munsch (Jamie Lee Curtis), která docílí toho, že musí být do spolku přijaty všechny uchazečky, které o to mají zájem. A mezi nimi je i sympatická Grace (Skyler Samuels).

Hromada ujetých postav

Prostě klasická hororová zápletka. Holka, jejíž matka byla ve spolku, tajemství z minulosti a vrah v masce prohánějící se po kampusu... Tvůrci vzali ten nejméně originální námět, ale rozhodli se ho představit hodně svérázně.

Především, pokud jde o postavy. Opět jde o standardní figurky, které jsou ale "na steroidech". Znáte ony "královny úlu"? Nafoukané arogantní bělošské krásky, kterým vše prochází, protože mají bohatého papínka a hezkou tvářičku. Tak taková je Chanel, jen si to vynásobte desetkrát (možná spíše stokrát).

A podobné pravidlo se dá aplikovat na většinu hlavních i vedlejších "hrdinů". Podivíni jsou podivnější, sladké holky jsou ještě sladší, snobové jsou nafoukanější...

Postav je tu hromada, ale pochybuji, že vám nějaká přijde nevýrazná. Všechny jsou dostatečně svérázné, aby nebyly jen do počtu (a když působí, tak jsou rychle odpraveny).

Spokojený by měl být každý. Chcete sympatickou milou slečnu? Je tu. Ráznou černošskou postavu s ostrým jazykem? Splněno. Pohledného mladíka s tajemstvím? Není problém. Potvoru, kterou je bezva nenávidět? Samozřejmě...

Třešinkou na dortu jsou pak dialogy. Některé hlášky jsou totiž tak skvělé, že se jim člověk musí nahlas smát. Naprosto vynikající byl například proslov děkanky ke studentovi, se kterým spí. Podobných extrémně zábavných momentů je tu ale mnohem víc (řekl někdo objednávka dýňového latte?).

Tyto chvíle by ale nefungovaly tak dobře, pokud by tvůrci podcenili obsazení. To se ale nestalo, ve většině případů byli do zbraně povoláni skvělí herci. Dokonce mě mile překvapila i Lea Michele. Podle ukázek to vypadalo, že její postava bude otravná a herečka bude zbytečně přehrávat, ale nakonec to docela jde.

Fritovaný obličej a sekačka na trávu

I když se hodně sází na legrácky, tak nechybí násilí. A to docela drsné. Obličej ve fritéze nebo hlava rozmašírovaná sekačkou na trávu, i takových "šťavnatých" momentů se dočkáte. Některé krvavé scény jsou brány docela vážně, jiné ale trochu zavánějí parodií (trochu je možná slabý výraz, někdo by mohl mít pocit, že sleduje Scary Movie).

Já se rovnou přiznám, že jsem nadšen. Je to neuvěřitelné hravé a zvrácené a poměr těchto aspektů je z mého pohledu ideální. Za poslední dobu mě málokterá seriálová novinka tak nadchnula. I když, vůbec mě nebude šokovat, pokud někomu přijdou Scream Queens jako ujetost v negativním slova smyslu. Tohle prostě není pro každého.

Ve zkratce:

Novinka od tvůrců Glee a American Horror Story není samozřejmě pravověrnou hororovou podívanou, ale jde o směsici hororu a komedie. Humor je politicky nekorektní, drsný a bizarní, postavy jsou hnány do extrému, základní hororová pravidla jsou stavěna na hlavu. A to vše je míněno jako pochvala. I když pravda, Scream Queens jsou natolik svérázné, že se asi najde dost těch, kteří jim rozhodně nepřijdou na chuť. Jejich škoda.

Klady:

+: Postavy a obsazení
+: Hodně drsný humor
+: Dialogy

Zápory:

-: Pro někoho asi moc bizarní

Hodnocení: 85 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat