Recenze: Heroes Reborn S01E01E02 (Brave New World/Odessa) - Hrdinové jsou zpět. Ale nejsou úplně ve formě

Špatně ale rozhodně nezačali.

U seriálů je docela běžné, že jejich zábavnost s dalšími řadami klesá (až na čestné výjimky). Je ale pár těch, u kterých se kvalita zhoršila hodně výrazně. Jedním z příkladů jsou i Hrdinové, kteří doplatili na stávku scenáristů. Ze skvělé podívané se stala průměrná záležitost. Nebylo tak divu, že ubylo diváků a projekt byl po čtyřech řadách zrušen. Poslední díl jsme tak viděli v roce 2010.


Po pěti letech se Hrdinové vracejí a to s minisérií nazvanou Heroes Reborn. Ta bude mít 13 epizod a tvůrci na nás byli hodní, rovnou nám nabídli dva díly najednou. Jde o slušný start, ale není to úplně to, v co jsem doufal.

Heroes Reborn se dají sledovat i bez toho, aniž byste viděli původní seriál, ale v tom případě vám unikne spousta odkazů a příběh pro vás může být místy matoucí. Po chvíli mu asi přijdete na kloub, ale i tak bych doporučil se nejdříve podívat na předchozí série, než se vrhnete na Reborn.

Jinak si neužijete odkazy na některé události a přítomnost několika starých známých. Pár jich uvidíte už v první dvojepizodě, další se objeví později, jak je jasné z ukázek. A je dobře, že Heroes Reborn, bez ohledu na svůj název, neignorují to, co se odehrálo, ale přirozeně na to navázali.

Něco originálnějšího by na skladě nebylo? 

Výraznou roli v nových Heroes hraje Noah Bennet (Jack Coleman), ale jinak je pozornost věnována především nováčkům. Popravdě ale zatím nepůsobí kdovíjak zajímavě. To osazenstvo Hrdinů bylo hned od počátku mnohem více zapamatovatelné.

Zatím asi nejvíce zaujmou manželé Collinsovi (Zachary Levi a Judith Shekoni), kteří se snaží zlikvidovat co nejvíce EVO lidí (tak se teď říká osobám s unikátními schopnostmi), ale zbytek nových tváří působí spíše mdle.

Není to problém obsazení, to není špatné, ale scenáristé zatím nedokázali načrtnout postavy tak, aby diváka (nebo alespoň mě) víc upoutaly. Trošku s nostalgií jsem tak vzpomínal na Sylara, Niki, Petera nebo Hira.

A autoři se nepřetrhli, ani pokud jde o ústřední zápletku. V Odesse je uspořádána akce, kde se EVO osoby a "běžní" lidé mají sejít a ukázat, že spolu dokáží žít v míru. Ale dojde k útoku, během něhož zemře plno civilistů. Jsou z něj obviněni vyvinutí, což k nim probudí u běžné populace silnou nenávist a tak jsou nejen nuceni k registraci, ale jsou i pronásledováni.

Na jednu stranu je dobře využit námět s teroristickým útokem, který se očividně inspiroval u 11. září 2001 a ukazuje, že lidstvo ovládané strachem je schopno různých zvěrstev, na té druhé je motiv pronásledování odlišných osob už docela ohraná písnička.

Trošku invence by neuškodilo

A nejde o jediné klišé. Je jich tu hromada. Začneme třeba tím, že jeden z hrdinů použije svou schopnost zrovna ve chvíli, kdy ho špízluje nejméně vhodná osoba. Nic moc originálního.

Stejně jako to, že osoba, která má prozradit veledůležitou informace, zemře těsně předtím, než ji vypustí z úst. A nestane se to jen jednou, ale rovnou dvakrát.

Ale abych na scenáristy jen nenadával, vcelku slušně se jim povedlo probudit zvědavost, co se vlastně chystá. Neustále se mluví o tom, že se něco blíží a já jsem byl víc a víc napjatý, co to vlastně je.

Zatím není atmosféra ještě tak tajemná, jako v prvních Hrdinech, ale bylo tu pár okamžiků, které se tomu přiblížily. Když zazněla klasická melodie, která se stala jedním z průvodních znaků původního seriálu, docela mě zamrazilo a vybavilo se mi, jak moc jsem Hrdiny zbožňoval.

Triky by si ještě zasloužily péči

Přesto ale mám ještě pár dalších výtek. Speciální efekty nejsou úplně ideální, hlavně zpracování ohně je docela nedotažené. Další věcí je, že některé schopnosti jsou poněkud podivné. Respektive jedna. Postava Miko (Kiki Sukezane) se poté, co vytáhne katanu z pouzdra, zhmotní ve videohře a to mi přijde dost ujeté. Ano, ujeté i v universu, kde lidé létají a dokáží ovládat své stíny.

Vyznívám dost kritici, to je mi jasné, ale i když je tu dost věcí, které mě nepotěšily, tak žádná není tak podstatná nebo výrazná, abych neměl z prvních dvou dílů Heroes Reborn mírně pozitivní dojem. Připomněli mi staré časy a probudili zvědavost. To není pro začátek špatné.

Ve zkratce:

Heroes Reborn se zatím svou kvalitou první řadě původních Hrdinů nepřiblížili. Zápletka je docela neoriginální, je tu několik nepříjemných klišé a nové postavy nejsou extrémně zajímavé. Ale atmosféra se seriálu upřít nedá, v některých chvílích připomene první Hrdiny a k dobru se Heroes Reborn musí přičíst i to, že budete chtít zjisti, co se bude dít dál. Není to tedy špatný start. Mohl být o něco lepší, ale velké zklamání to také není.

Klady:

+: Provázanost s původními Hrdiny není přehnaná, ale ani nejsou ignorováni
+: Staří známí
+: Bude vás zajímat, co se stane dál

Zápory:

-: Okoukaná zápletka
-: Většina nováčků není zatím příliš zajímavá
-: Zbytečná klišé

Hodnocení: 70 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat