Recenze: The Player S01E01 (Pilot) - Zběsilá akční jízda s Wesley Snipesem

Béčko jako "prase". Ale zábavné. POZOR, MÍRNÉ SPOILERY.

Drsný hrdina s temnou minulostí, hromada svižné akce, přepálenost, nějaké to klišé a Wesley Snipes. To vše si vezměte, "promíchejte" a vyjde vám z toho The Player. Novinka stanice NBC není ničím, u čeho by se vám zavařily mozkové závity, ale pokud hledáte odpočinkovou podívanou, pak byste nemuseli být zklamaní.

Abych to upřesnil, pokud hledáte odpočinkovou podívanou a nevadí vám absence originality. Najdete tu jen málo věcí, které jste neviděli už stokrát. Například ústřední postava Alex Kane (Philip Winchester) je naprosto standardní prototyp akčního hrdiny.

Bývalý agent FBI, který se nechoval zrovna podle pravidel, je klasickým napraveným bad boyem, kterého samozřejmě změnila sličná ženština (v tomto případě Ginny v podání Daisy Betts). Pozor, co myslíte, že se stane? Jasně, že je Ginny zavražděna (nebo to tak alespoň vypadá).

Uhádnete, co následuje? Tuším, že na to přijdete ve vteřině. Z vraždy je obviněn Alex. Naštěstí se na scénu přiřítí tajemná slečna Cassandra (Charity Wakefield), ze které se vyklube zástupkyně supertajné a supermocné organizace.

S ní je spojen asi jediný zajímavější prvek, pokud jde o příběh. Účelem toho uskupení není záchrana světa nebo něco podobně Dušínovského. Její účel je mnohem přízemnější. Prostě a jednoduše parta zbohatlíků se nudila, tak založila organizaci, díky které si mohou sázet na to, kdo zvítězí, zda ti "dobří" nebo "špatní".

Jasně, že je to zápletka, která je silně přitažená za vlasy, ale je vcelku zajímavá a podle toho, co jsme viděli v první epizodě, se příběh může vyvíjet zajímavým směrem (zajímavým na akční seriál, Emmy za scénář asi nehrozí).

Wesley Snipes boduje

Organizaci zastupuje i Mr. Johnson v podání Wesleyho Snipese, který opět dokazuje, že zvládá jak akci, tak trošku komediálnější momenty. Jeho postava je v jednu chvíli nekompromisní drsňák, se kterým není radno si zahrávat a za chvíli už je z něj obrýlená "kancelářská krysa".

V některých humornějších okamžicích Wesley na můj vkus trošku moc tlačí na pilu, ale jde jen o výjimečné momenty, jinak se mu daří pobavit.

Pro představitele hlavní role byla asi výzva, nezůstat ve stínu Snipese, který je (nej)známější tváří v obsazení. Ale zvládl to. Je dostatečně charismatický i fyzicky zdatný, aby nehrál jen druhé housle.

Mužské diváky určitě potěší Charity Wakefield (mimochodem, její přízvuk je k sežrání). A kromě toho nejde jen o "ozdobu", ale sebevědomou dámu, která má pro dění smysl (a tím smyslem není míněno to, že by jen potřebovala neustále zachraňovat před zloduchy).

Akce, akce a zase akce

Seriál spadá do akčního žánru a v tomto ohledu je opravdu hodně štědrý. Je tu spousta honiček, přestřelek, pěstních soubojů... Obvykle jde navíc o přehledné scény. Díkybohu se často nestává, že díky zběsilosti střihače netušíte, co se děje na obrazovce.

Akční scény jsou přepálené, ale s přimhouřenýma očima se dá přistoupit na to, že při dobré konstelaci hvězd by se to, co předvádí hlavní hrdina dalo v reálu zvládnout. Provádí hodně divoké kousky, ale ne ve stylu přeletu auta z budovy do budovy nebo trojitých salt a podobných skopičin.

The Player nechce být za každou cenu realisticky působící, takže se dají přežít klasické záležitosti jako bezedné zásobníky a další podobné nešvary akčního žánru.

Důležité je, že má akce dobré tempo, vypadá pěkně a navíc je doprovázena dynamickou hudbou, která daným scénám ještě přidává na zábavnosti.

Ve zkratce:

The Player určitě není jednou z letošních nejzajímavějších seriálových novinek, ale potenciál mu nechybí. Je dostatečně akční, má styl, obsazení není vůbec špatné a příběh sice není zrovna originální, ale minimálně jeden jeho prvek je dostatečně zajímavý, abyste chtěli zjistit, co se bude dít dál. Pokud fandíte oddechové akční zábavě, tak by vám mohl The Player přirůst k srdci. Nejen díky skvělému Wesley Snipesovi.

Klady:

+: Herci v hlavních rolích
+: Svižná akce
+: Stylová hudba

Zápory:

-: Zbytečně moc klišé
-: Těžko hledat něco, čím seriál vyniká nad konkurencí
-: Někdy The Player působí jako "vykrádáčka" Lovců zločinců

Hodnocení: 65 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat