Recenze: Minority Report S01E01 (Pilot) - Bezva triky, spousta humoru a prsa na každém kroku

Nudit se rozhodně nebudete.

Seriál Minority Report byl odsouzen k palbě kritiky už před samotnou premiérou. Ne proto, že by byl špatný, ale jde o pokračování filmu stejného jména od Stevena Spielberga. To samo o sobě mnohé tak naštve, že seriálu nedají šanci, i kdyby byl dobrý.

A on je. Není scenáristicky tak propracovaný jako filmová předloha, ale to se dalo čekat. Sami tvůrci si toho zřejmě byli vědomí a rozhodli se, že na to půjdou trošku jinak. Přidali docela slušnou porci humoru, který obvykle pobaví a nebyl to vůbec špatný krok.

Seriál se odehrává v roce 2065, tedy jedenáct let po událostech ve filmu. Takzvaní tušitelé (trojice lidí, kteří dokázali předpovědět vraždu) byla ukryta neznámo kam a policie musí řešit zločiny postaru (poté, co k nim dojde). Ovšem, jeden z tušitelů, Dash (Stark Sands) nedokáže ignorovat své vize, ve kterých umírají lidé a snaží se vraždám zabránit. Ale moc mu to nejde. Naštěstí se mu do cesty připlete detektivka Lara Vega (Meagan Good), která se mu rozhodne "helpnout".

Ano, to už jsme tu měli mnohokrát. Kriminálka v hlavní roli s dvojicí nesourodých hrdinů. V tomto případě je to policistka s ostrým jazykem a Dash, který není zrovna nejlepší v jednání s lidmi (žil celý život v ústraní) a neví, co si může dovolit říct a co ne.

Pokud pomineme prostředí, tak to hodně připomíná jiný seriál stanice FOX Ospalou díru/Sleepy Hollow (dokonce jsou si podobné i ženské postavy). Rozdílné ústřední duo, to není originální námět, ale alespoň nejsou Dash a Lara jako oheň a voda, neoznačil bych je za naprosté protiklady.

A oba jsou docela sympatičtí a dobře obsazení. Jasně, Stark není Tom Cruise, ale přesto je jeho Dash dobře zahraná postava. Není těžké si oblíbit i Laru, která je rázná, ale ne přehnaně.

Sex prodává

Když už jsem u té Lary, hodně mě pobavila jedna věc. Její představitelka je v oblasti hrudníku opravdu vybavená a tvůrci to neopomínali neustále zdůrazňovat. Rozhodně mi nevadí záběr na sexy ženskou, ale tohle bylo místy trošku laciné.

Seriál navazuje na film, ale jen volně. Občas se odkazuje na události z něj, ovšem úvodní scény ze seriálu jsou dostatečně vysvětlující, abyste pochopili, o co jde. Zhlédnout film není nutnost. I když byla by škoda to neudělat, jinak vám totiž unikne třeba to, že se jak ve filmu, tak v seriálu vyskytuje postava Wallyho (Daniel London).

V první epizodě je pozornost věnována hlavně Dashovi a Lauře, vedlejší postavy mají omezený prostor, ale pár z nich zvládne zaujmout. Jmenovitě třeba policejní technička Akeela (Li Jun Li) nebo Dashovo dvojče Arthur (Nick Zano).

Byl od scenáristů zajímavý krok udělat z něj hajzlíka, který využívá svých schopností k vlastnímu obohacení.

Děj nudný není, ale nepřekvapí

Postavy mají slušný potenciál a mě určitě bude zajímat, kterým směrem se vydají. Další věc, která se mi na prvním dílu Minority Report líbila, bylo překvapivé množství humoru. Seriál není tak vážný jako film a skoro na každém kroku narazíte na nějaký vtípek.

Ať už jsou to Dashovy poznámky nebo třeba vizuální gagy (reklama na 75. řadu Simpsonových mě opravdu pobavila). Možná někomu bude určitý nadhled vadit, film byl o poznání temnější, ale mně tenhle přístup přišel osvěžující.

Chválit ale nebudu zápletku úvodního dílu o bývalém vězňovi PreKrimu (bývalý zaměstnavatel tušitelů), který se chtěl pomstít jednomu z jeho pracovníků. Nic moc zajímavého.

Ale zpátky k pozitivům. Určitě potěší, že je seriál obrazově hodně vypiplaný a triky nevypadají vůbec zle. Svět budoucnosti je nám představen v lákavém balení.

Chápu, že seriál nezaujme všechny, ale dovolím si tvrdit, že pokud je k němu někdo až příliš kritický, není to proto, že by byl vysloveně špatný, ale proto, že se to u projektu na motivy úspěšného filmu očekává. Však to znáte, buzerovat sequely, prequely, spin-offy, remaky, restarty a rebooty je moderní (a obvykle opodstatněné, ale ne vždy).

Já nemám sebemenší problém s tím přiznat, že jsem se pobavil lépe než jsem čekal a určitě budu sledovat dál (doufám, že bude co, sledovanost prvního dílu nebyla nic moc).

Klady:

+: Humor
+: Triky
+: Sympatické obsazení

Zápory:

-: Zápletka prvního dílu
-: Místy hodně podobné Ospalé díře


Ve zkratce:

Pokud chcete před pár pozéry vypadat jako fundovaný divák, musíte seriál Minority Report kritizovat už jen z principu. Ale jestli je vám jedno, co si o vás několik rádoby expertů myslí, určitě bez problémů přiznáte, že seriál není rozhodně špatný. Je jiný než film, scenáristicky méně promyšlený, ale má svižné tempo a přidává pořádnou porci fungujícího humoru.

Hodnocení: 70 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat