Recenze: Fantasy Bright nabízí spoustu krve, orky, elfy a Willa Smitha

Povedlo se? POZOR, SPOILERY!!!

Některé filmové náměty znějí tak šíleně, že se na ně člověk prostě musí těšit. A já se rozhodně na projekt za 90 milionů dolarů, který vznikl pro streamovací společnosti Netflix, těšil a to hodně.

Řeč je o fantasy Bright, která operuje s myšlenkou, že různé fantasy národy (elfové, orkové, víly...) žijí bok po boku s lidmi ve světě současnosti.

A pokud čekáte téměř pohádkovou podívanou, tak se pletete. Bright je krvavý a drsný film, kde hlavní hrdina v podání Willa Smitha romašíruje vílu, záporáci podřezávají krky, elfové vybuchují, prostě jde o poměrně brutální a krvavou záležitost.

David Ayer, režisér Suicide Squad (2016), natočil "špinavý" film z neutěšeného prostředí, kterému vládne korupce, na každém rohu je k vidění rasismus a ten, kdo se chová slušně, obvykle nemá na růžích ustláno.

Zní to hodně zajímavě, ale Ayer z tématu bohužel nedokázal vytřískat tolik, kolik by zvládli někteří jeho kolegové.

Nezrodila se tak pecka, která by se mohla stát kultovní, ale průměrná akční kriminálka s fantasy prvky, na kterou se jednou podíváte, docela dobře se pobavíte, ovšem za pár dnů na ni zapomenete.

Ve filmu totiž chybí něco, díky čemu byste si ho zapamatovali. Není tu v podstatě žádná vysloveně epická scéna.

Ne, že by akce byla špatná, je choreograficky pěkně zvládnutá, souboje i přestřelky jsou docela dobře natočené, ale nenabízejí zrovna příliš originálních prvků. Prostě slušně odvedená řemeslná práce, která neurazí, ale to je vše.

Suicide Squad 2

Asi největším kladem na Bright je obsazení. Will Smith v hlavní roli nezklame, stejně tak Joel Edgerton, který se sice skrývá za maskou orka, ale i tak na sebe dokáže upozornit a kromě toho ve vedlejších rolích uvidíme několik zajímavých herců. Od Noomi Rapace, až po další dva pány ze Sebevražedného oddílu (ve kterém hrál i Will Smith) Ikea Barinholtze nebo Jay Hernandeze.

Dobré je, že chemie mezi ústřední dvojkou funguje, jejich vzájemné pošťuchování je vtipné, ale i v tomto případě z toho šlo vytěžit víc.

A navíc, jejich vztah je zpočátku docela očekávatelné klišé. Lidský policista nechce za parťáka orka, ale postupem času se z nich stanou téměř přátelé. Tak to je hodně "překvapivý" vývoj událostí.

Není to jediný okoukaný scenáristický "trik". Dějově vás asi máloco mile překvapí. Rozhodně to nebudou okaté náhody, kdy například ústřední postavy uniknou před jedněmi záporáky, aby se zčistajasna objevili druzí.

Scénář by jednoduše potřeboval ještě dost práce. Ale radost mi udělalo to, že jsme nebyli přehnaně seznamováni s tím, jak daný svět funguje, prostě nám bylo ukázáno, že nad Los Angeles poletující draci, po ulicích se promenádují elfové a orci a hotovo, žádné složité "historické" lekce. S tím, co se dělo a děje byl divák seznámen postupně.

Co můžu ocenit je, že si na tricích  tvůrci dali docela záležet. Rozpočet nebyl úplně malý, s 90 miliony se už dá pracovat, ale pořád to není na úrovni největších hollywoodských blockbusterů. Ale ani tak Bright nepůsobí lacině.

Klady

+: Obsazení
+: Speciální efekty
+: Brutalita filmu sluší

Zápory

-: Větší než malé množství klišé
-: Chybí nějaký "kulervoucí" moment

Verdikt:

Řemeslně slušně zpracovaný průměr, který ani zdaleka nedokáže vytěžit maximum ze zajímavého fantasy světa. Navíc je tu až moc klišé. Naštěstí chemie mezi ústřední dvojkou funguje, akce také není špatná a triky neurazí. Pokud by šlo o úvodní film k seriálu, bylo by to dobré, ale jako samostatný celovečerní projekt to dost pokulhává.

Hodnocení: 65 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat