Recenze: Živí mrtví S07E13 (Bury Me Here) - Pár smrtí, šílející Morgan a přípravy na boj

Povedený díl. POZOR, SPOILERY!!!

Do konce sedmé řady The Walking Dead zbývají už jen tři epizody a všichni asi tušíme, co očekávat. Pomalu, ale jistě se rodí rebelie proti Saviors, kterým velí nekompromisní Negan (Jeffrey Dean Morgan).

Ovšem, zatím to nevypadalo, že se ke vzpouře přidá Kingdom v čele s Ezekielem, pardon, králem Ezekielem (Khary Payton). Jenže bez Kingdom by to nešlo, protože tahle skupina má k dispozici velký počet lidí.

Nový díl nazvaný výmluvně Bury Me Here se věnuje tomu, jaké události vedly k tomu, že Ezekiel změnil názor.

Rovnou prozradím, že jde o další z řady pomalejších epizod, kdy je akce poskrovnu. Ale naštěstí, bez ohledu na línější tempo, se povedlo natočit podívanou, která rozhodně není nudná.

Velkou zásluhu na tom má Morgan (Lennie James), což je pro mě docela překvapením. Nebudu lhát, nejde o mou oblíbenou postavu, jeho odmítání zabíjet mi přišlo nejen otravné, ale i nelogické, ale naštěstí bylo jasné, že dříve nebo později bude muset svůj postoj přehodnotit a to se odehrálo právě v nové epizodě.

Ten, kdo tipoval, že k tomu dojde, protože zemře nějaká jeho blízká osoba, se nemýlil. A nebylo úplně těžké odhadnout, kdo to bude. Co takhle nevinný milý kudrnatý chlapec Benjamin (Logan Miller). Řekněte sami, kdo je vhodnějším kandidátem na ztrátu, která změní Morganův postoj?

Bylo trochu (víc) průhledné, že to schytá právě on. I když scenáristům se musí nechat, že diváka na moment zmátli, protože to nejdříve vypadalo, že zemře Richard (Karl Makinen). Nakonec ale Saviors zabili Benjamina a Morganovi z toho malinko přeskočilo.

Co ho takhle uškrtit?

Tedy malinko, docela dost. Nakonec tak zapříčinil jedinou překvapivou smrt v epizodě, když před očima Saviors uškrtil Richarda. Chtěl tak získat důvěru Saviors. Tedy realizoval plán, který mu chvíli před smrtí sdělil právě Richard (chtěl, aby Negan a jeho poskoci věřili, že jsou obyvatelé Kingdom poslušní a Kingdom, Hilltop a Alexandrie mohly ve správnou chvíli využít momentu překvapení).

Proto mě ale dost zmátlo následné chování Morgana. Ten sice není v současné chvíli úplně vyrovnaný, ale i tak je jeho počínání dost zvláštní. Je otázkou, proč by se snažil získat důvěru Saviors, aby potom vše zkazil bezmyšlenkovitým útokem, který by stejně nevyšel (Morgan hodlal SÁM likvidovat protivníky jednoho po druhém).

Nakonec to ale vypadá, že počká. Přesvědčila ho k tomu Carol (Melissa McBride), která se konečně rozhodla vykašlat se na "důchod" v útulném domečku a hodlá Saviors vrátit vše i s úroky. Od Morgana se totiž dozvěděla, kdo všechno kvůli nim zemřel a nenechalo ji to chladnou.

Carol nedostala tolik prostoru jako Morgan, ale i tak se stala jedním z pilířů epizody. Díky ní a Morganovi byla aktuální epizoda velmi působivá. Sice toho ani jeden z nich moc nenamluvil, ale jejich činy a mimika mluvily samy za sebe.

Obvykle mě podobně pomalé díly příliš neberou, ale tenhle byl výjimkou. Být svědky toho, jak si dvě zajímavé postavy pomalu uvědomují, že není možné přežít, aniž by si ušpinily ruce, bylo svým způsobem uspokojivé. Stejně jako onen pocit, že se blíží vzpoura. A na tu se určitě všichni těšíme.

Klady

+: Přerod Morgana a Carol
+: Neustálý pocit, že se schyluje k něčemu velkému (vzpoura)
+: Překvapivá smrt z rukou Morgana

Zápory

-: Dalo se čekat, koho Saviors zabijí
-: Morgan málem zkazil plán

Verdikt:

Epizoda s klidnějším tempem, která je ale velmi intenzivní. Hlavně díky hereckým výkonům představitelů Carol a Morgana.

Hodnocení: 85 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat