Recenze: Hra o trůny S06E10 (The Winds of Winter) - Dosud nejlepší finále

Závěr šesté řady nezklamal. POZOR, SPOILERY!!!

Ano, musíme se smířit s tím, že jsme se na dlouho dobu rozloučili s Game of Thrones. To je špatná zpráva. Dobrá je, že to bylo rozloučení skvělé.

Po vynikajícím devátém dílu Battle of the Bastards (recenze) jsem měl nemalé obavy, že závěr šesté řady nazvaný The Winds of Winter neudrží vysoce nastavenou laťku. Ale zvládl to. Lépe, než jsem čekal.

V případě závěrů seriálových řad je důležité, aby uzavřely (alespoň částečně) dějové linky tak, aby divák neměl pocit, že byl o něco ochuzen a současně je nezbytné připravit půdu pro další příběhové linie. The Winds of Winter to dokázaly.

Co mělo být dořešeno, dořešeno bylo, ale také se odehrálo několik věcí, které daly jasně vědět, že v sedmé sérii se máme na co těšit.

Desátá epizoda šesté řady samozřejmě nebyla tak vizuálně bombastická, jako devátá, ale o doslova výbušné momenty jsme ochuzeni nebyli.

Asi nikdo nečekal, že Cersei (Lena Headey) složí ruce do klína. Dalo se předpokládat, že vystrčí růžky. A ona vystrčila rovnou rohy. Bez mrknutí oka zavraždila pár set lidí, včetně Lorase a Margaery Tyrell (Finn Jones a Natalie Dormer), aby se konečně zbavila Nejvyššího vrabčáka (Jonathan Pryce).

Je to potvora nebo velká potvora?

I jako někdo, kdo ví, že je Cersei schopná skoro všeho, jsem byl zaskočený jejím krokem. Byl rozhodně hodně překvapivý, ale také nebezpečný. Díky němu sice Cersei usedla na Želený trůn, ale udělala si další hromadu nepřátel a to mocných.

V téhle řadě se konečně začalo dít něco zajímavého v Dorne a závěr řady ukázal, že tohle slunečné království o sobě hodlá dát vědět. Přiznám se, že jsem byl nadšený, když jsem uviděl, kdo všechno se sešel u jednacího stolu v Dorne (Olenna opět zazářila), aby začal plánovat pomstu Cersei.

Tvůrci představili zajímavou alianci. A nebyl to jediný chytrý krok, který předvedli. Dalším bylo to, že nechali diváka v nejistotě, zda Cersei obětovala Tommena (Dean-Charles Chapman) vědomě nebo s tím nepočítala.

Pokud platí první možnost, je to opravdu bezcitná mrcha. Jestliže ne, tak to byla malá ochutnávka toho, že její tah proti Nejvyššímu vrabčákovi pro ni bude mít neblahé následky. Například ten, že se proti ní možná postaví i Jaime (Nikolaj Coster-Waldau).

Pokud mi na dění v Králově přístavišti něco vadilo, bylo to chování Lancela (Eugene Simon). Těžko se věří tomu, že by byl takové tele, aby se nechal nalákat do tak okaté pasti.

Naopak mě potěšilo, že se Margaery nenechala opít rohlíkem a prokoukla plány Cersei. Bohužel, Nejvyšší vrabčák ne a na to Margaery doplatila. Ale alespoň nezemřela kvůli své vlastní hlouposti.

K potencionálnímu rodinnému sporu se neschyluje jen mezi Cersei a Jaimem, ale i na Zimohradě. Po velmi sympatickém proslovu lady Mormont (Bella Ramsey) se páni Severu shodli, že Jon Snow (Kit Harington) bude králem, za kterého chtějí bojovat, ale mezitím Malíček (Aidan Gillen) stačil nahlodat Sansu (Sophie Turner), že by vláda měla připadnout spíše jí.

Já jen doufám, že se Sansa nenechá "oblbnout" a nepostaví se proti Jonovi. V šesté řadě se jí povedlo stát se sympatickou postavou, takže by se mi moc nelíbilo, kdyby si to zkazila.

Dnes servírujeme namletého příbuzného

Ale i kdyby Sansa ztratila mé sympatie, tak u Aryi (Maisie Williams) to nehrozí. Slečna se nám vydala na cestu pomsty a bere to vážně. Její metody jsou trochu nechutné (masový koláč), ale když podřízla Waldera Freye (David Bradley), asi jste cítili stejné uspokojení jako já a s potutelným úsměvem jste sledovali, jak krvácí podobně jako krvácela Catelyn Stark.

Popravdě nevím, co si myslet o Daenerys (Emilia Clarke). Možná scenáristé chtěli naznačit, že není tak "svatá", jak vypadá, možná zdědila trochu šílenství po svém otci, ale to, že prozradila, že necítí emoce ve chvíli, kdy by měla, mě zaskočilo. Nevím, kam tím tvůrci směřují, ale doufám, že to mají promyšlené. Trochu mě naštvali, že se zbavili Daaria (Michiel Huisman), ale snad ho ještě uvidíme .

V Meerenu se odehrála zajímavá scéna, kdy Daenerys udělala z Tyriona (Peter Dinklage) svého pobočníka, ale přiznám se, že mě tenhle moment nechal chladným. Nějak se mi prostě nezdálo, že by Tyrion před někým jen tak poklekl. Nejde mi to k němu.

Také mě zarazilo, že Varys (Conleth Hill) je jednu chvíli v Dorne a pak stojí po boku Daenerys na lodi, která pluje v čele flotily mířící do Západozemí. I když nevíme, kolik času mezi oběma momenty uběhlo, působilo to zvláštně.

Mimochodem, byla to epická scéna. Stovky lodí a nad nimi poletující draci, to vůbec nebyl špatný pohled.

Další dechberoucí moment se odehrál ve Starém městě. Tam dorazil Sam (John Bradley), aby se stal mistrem a díky tomu jsme se podívali do místní knihovny. Řekněme to takhle, do podobné knihovny bych si klidně zařídil průkazku.

Ve Starém městě jsme pobyli jen chvíli, ale i to bylo dost, aby to probudilo mou zvědavost a začal jsem se těšit na to, jakým směrem se tahle linka bude vyvíjet.

Třešinkou na dortu pak bylo odhalení pravdy o Jonu Snowovi. Dozvěděli jsme se, že není synem Neda Starka. Mě to ale nepřišlo příliš působivé, spíše mi to připadalo, jako by tvůrci chtěli potěšit fandy, a proto přidali do finále ještě tenhle moment, o kterém se dlouho spekuluje. Ale některé jistě tahle scéna potěšila.

Ve zkratce:

Finále jako z učebnice. Dějové linky, které měly být zakončeny, zakončeny byly a uspokojivě a současně se podařilo rozehrát nové příběhové linie, díky kterým bude čekání na další řadu ještě nesnesitelnější. Pár drobnějších nedostatků by se našlo, ale nic podstatného, co by zkazilo celkový dojem. Takhle má vypadat závěr seriálové řady.

Klady

+: Většina dějových linek byla zajímavá
+: Cersei je ještě větší potvora, než jsme si mysleli
+: Nečekaná nová spojenectví

Zápory

-: Chování některých postav
-: Zvrat s Jonem nebyl tak působivý, jak bych si přál

Hodnocení: 95 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat