Recenze: Vikings S04E01 (A Good Treason) - Vikingové jsou zpět

Čekání je u konce.

Hurá, radujme se, začala čtvrtá řada skvělého historického seriálu Vikings. První dobrá zpráva je, že bude mít dvacet dílů, což je dvakrát víc než obsahovala druhá a třetí (první jich měla dokonce jen osm) a druhá pozitivní věc je, že nová série odstartovala více než dobře.

Aktuální díl začíná v době, kdy se vikingové vrátili zpět z Francie do rodné vlasti a to s plnými kapsami zlata. Ovšem, není to zadarmo, Ragnar (Travis Fimmel) je těžce raněný, iniciativu přebírá jeho syn Bjorn (Alexander Ludwig) a růžky začíná vystrkovat i královna Aslaug (Alyssa Sutherland).

To ale není žádné překvapení, už jsme si zvykli, že na severu dochází k neustálému boji o moc. A je to jedna z nejzábavnějších věcí na seriálu. Onen nádech toho, že si člověk musí neustále hlídat záda, aby mu někdo nevrazil kudlu do zad (obrazně i doslovně).

Zápletka se stále ambicióznější Aslaug má velký potenciál a bavilo mě sledovat ono téměř citelné napětí mezi ní a Ragnarem. Předstíraná slušnost, kdy se mezi řádky dalo vyčíst, že oba velmi dobře vědí, že to mezi nimi není zrovna růžové.

Povedla se i linka s Bjornem. Ten se nesnaží svého otce připravit o moc, ale chce mu dokázat, že se umí postarat sám o sebe. Což se mu ale příliš nedaří. Například nechá uvěznit Flokiho (Gustaf Skarsgard) za vraždu Athlestana (George Blagden), čímž ale Ragnarovi prokáže medvědí službu, protože o jeho činu teď ví všichni a Ragnar nemá moc možností, jak s Flokim naložit.

Ale díky této "chybě" jsme se dočkali jedné z nejzajímavějších scén z první epizody čtvrté řady. Dialog mezi spoutaným Flokim a Ragnarem je hodně atmosférický. Speciálně pak moment, kdy Floki zjišťuje, zda ho Ragnar zabije a ten jen se k němu se zvláštním výrazem otočí zády. Travis Fimmel opět boduje. Jeho herecký výkon a pološílené grimasy jednoduše neomrzí.

Masakr a hned dvakrát

Trocha pozornosti je věnována i Lagerthtě (Katheryn Winnick), která, jak se zdá, vyřešila své spory s Kalfem (Ben Robson). To se ale některým nelíbí. Nakonec to vyústí v docela slušný masakr a jednu hodně bolestnou scénu (speciálně pro muže).

Já jsem vcelku rád, že se Lagertha a Kalf usmířili (alespoň na čas) a užíval jsem si toho, jak moje oblíbená blond štítonoška vzala kudlu do ruky a... ukázala svou temnou stránku.

Nejde o jediný brutální moment. Přestože nejvíce času strávíme v Ragnarově osadě, na moment se jukneme i do Francie, kde se Rollo (Clive Standen) opět snaží vystoupit ze stínu svého bratra a pokračuje ve své zradě.

Scenáristé si s námi trochu pohráli. Nejdříve ho prezentovali jako docela sympaťáky, když nečapl svou novou ženu za vlasy a neužil si s ní proti její vůli. Za moment už je nám ale předvedeno, že v honbě za mocí je schopen udělat cokoliv.

Je to už trochu ohraná písnička (všichni víme, že to není poprvé, co se obrátil proti svému bratrovi a jeho následovníkům), ale tentokrát to vypadá, že se se z něj stane skutečný záporák a už nebude cesty zpět.

Uniká mi ale to, jakou hodnotu bude teď mít Rollo pro Francouze, když povraždil vikinské válečníky, kteří mu měli pomoci odrazit další nájezd Ragnara. Možná nenechal zmasakrovat všechny, ale vypadalo to, že ano.


Ve zkratce:

První epizoda byla slibným startem. Dobře rozehrála většinu dějových linek, dočkali jsme se několika mrazivých scén a postavy se vydaly zajímavým směrem. Možná by neuškodila ještě jedna či dvě další akční scény a více prostoru pro Rolla a Laghertu, ale jinak hodně slušný začátek.


Klady

+: Většina dějových linek odstartovala dobře
+: Scéna s Flokim a Ragnarem
+: Krutý Rollo a drsná Lagherta

Zápory

-: Akce mohlo být trochu víc
-: Některé postavy měly málo prostoru

Hodnocení: 80 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat