Alexandr Veliký: Zrození boha - Tady někdo spal na hodinách dějepisu. Puritáni brblají, že je Alexandr prezentován jako bisexuál

 

Historici mluví jasně.

Na Netflixu se nově objevila takzvané dokudrama (projekt, který kombinuje prvky dokument s dramatickým žánrem) Alexandr Veliký: Zrození boha a není to dokonalá podívaná, některé události jsou v rámci dramatičnosti překopána, vizuály nejsou dokonalé a určité podstatné momenty ze života této ikonické historické osobnosti neměly dost prostoru, nebo se vůbec neobjevily, ale není to ve finále špatná podívaná a herecké výkony jsou fajn.

Ovšem, jak už je dnes zvykem, ozvalo se hlasité brblání puritánů a bojovníků proti "woke", kterým se vůbec nelíbí, že v sérii je Alexandr (Buck Braithwaite) prezentován jako někdo, pro něhož byl pravděpodobně největší láskou Héfaistión (Will Stevens).

Tohle ovšem není nějaká snaha tvůrců o to nabídnout rozmanitost, není to pokus být "woke", není to snaha ohnout historii skrze optiku moderního světa, faktem je, že drtivá většina historiků tvrdí, že na základě dostupných zdrojů je prokazatelné, že měl Alexandr Veliký vztahy jak se ženami, tak s muži (údajně minimálně čtyřmi) s tím, že právě Héfaistión měl v jeho životě speciální místo.

V dané době to v Řecku nebylo ničím výjimečným, sexualita nebyla vyhraněná a bylo zvykem, že úspěšní muži měli milence. 

Co se týče vztahu Alexandra a Héfaistióna, když druhý zmíněný zemřel, Alexandr se s tím nikdy nedokázal smířit, je tedy patrné, že jejich vztah byl velmi silný. 

Prostě a jednoduše, v tomto případě se tvůrci drželi skutečnosti, takže brblání kritiků tohoto aspektu je nejen nevhodné, ale především to značí to, že jejich znalosti historie jsou přinejlepším velmi slabé.

Zdroj: Netflix (úvodní fotografie)


Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat