Secret Invasion: Tři důvody, proč si pustit tuhle marvelovskou sérii. A tři důvody, proč ne


 Co se povedlo a co ne? POZOR, SPOILERY!!!

A je to za námi, první série napjatě očekávaného marvelovského seriálu Secret Invasion/Tajná invaze. Spousta lidí se na ni těšila, protože měla vsadit na vážnější notu a inspiruje se u milované a zlomové komiksové zápletky, ale to automaticky neznamená, že půjde o povedenou podívanou. Jde? V některých ohledech ano, v některých ne. Tady jsou tři pozitiva a tři negativa, která bychom rádi "vypíchli". 

Povedlo se:

1) Obsazení

Jednou z hlavních stránek seriálu je bezesporu obsazení, kdy samozřejmě září Samuel L. Jackson v roli Nicka Furyho, ale není sám, kdo září. Boduje hned několik dalších herců, kdy je nutné zmínit speciálně oscarovou Olivii Colman v roli agentky MI6 jménem Sonya Falsworth. Kdykoliv, kdy se Olivia objeví na scéně, stojí to za to. 

2) Více o Furym

Určitě spousta lidí ocení i to, že se dozvíme trochu víc o Nicku Furym. Jeho minulosti, tom, co se dělo po jeho návratu z "Probliku", co dělal ve vesmíru, ale také zjistíme víc o jeho osobním životě. Upřímně, mohlo toho být ještě trochu více, ale bereme i tohle s ohledem na to, že jsme Furyho viděli už mnohokrát a v mnoha projektech, ale byl většinou ve vedlejší roli a vlastně jsme se o něm tolik nevěděli, což Tajná invaze částečně změnila

3) Není to pro děti

Časté výtky směřující k aktuálním projektů z Marvelovského filmového universa míří na to, že jsou někdy až příliš dětinské. To pro Secret Invasion ale rozhodně neplatí, jde o jeden z nejdospělejších podívaných, které Marvel za dlouhou dobu nabídl. Bez infantilního humoru, poměrně brutální a jedná se v podstatě o sci-fi thriller a to je rozhodně klad. Stejně jako intenzivní atmosféra pramenící z toho, že není jasné, komu se dá věřit a zda je daná postava skutečně tím, za koho se vydává.


Nepovedlo se:

1) Možná až příliš velký odklon od předlohy

Jak bylo řečeno, seriál se inspiroval u komiksové předlohy, která je ale výrazně jiná než seriál. A to nemusí být vysloveně špatné, speciálně pak, když jádro o infiltrování naší malé planetky mimozemskými měňavci Skrully zůstává stejné, ale v komiksu vystupovala hromada superhrdinů a superpadouchů, zatímco v seriálu je jich opravdu jen pár. Ano, hraná verze se drží více při zemi, nechce být přehnaně "komiksová", ale několik dalších postav z MCU by nebylo od věci.

2) Maria Hill

Tohle nás docela zklamalo. Maria Hill (Cobie Smulders) je součástí Marvelovského filmového universa velmi dlouho a je nejbližší spojenkyní Nicka Furyho. A propagační materiály naznačovaly, že o ní konečně zjistíme víc, ale to se nestalo a byla zabita hned v prvním dílu jako motivace pro pomstu ze strany Furyho. Doufali jsme a věřili, že Maria konečně dostane více prostoru a nakonec jsme "utřeli nudli".

3) Finále

Tohle není žádné tajemstvím, Marvel příliš finále svých seriálů neumí a platí to bohužel i pro Secret Invasion. Závěr první řady působí uspěchaně a nedopečeně. Ano, je tu jeden zajímavý souboj a několik zvratů, ale stejně se ve chvíli, kdy se objeví závěrečné titulky možná zeptáte: "A tohle bylo všechno?" Určitě by neuškodilo, aby byla stopáž poslední epizody první řady delší a příběhově propracovanější. 

Bez ohledu na výtky jsme si nakonec seriál užili. Jeho tempo bylo občas pomalejší, ale nenudili jsme se. Doufali jsme v trochu víc, ale oceňujeme, že Marvel nezanevřel na vážnější projekty. A navíc, byl tam Samuel L. Jackson a už tenhle fakt je důvodem, proč seriál zkusit.

Zdroj: Marvel Studios/Disney+ (úvodní fotografie)

Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat