Proč mě Marvel seriálem Secret Invasion pěkně naštval

Série je fajn, ale jedna věc mě nemile zaskočila. POZOR, SPOILERY!!!

Na seriál Secret Invasion/Tajná invaze jsem se těšil. Nejen proto, že podle všeho Marvel hodlal ubrat na přepálenosti a rádoby zábavnosti a v případě téhle série se držet spíše při zemi a nabídnout určitou variaci na špionážní thriller, ale i z jiného důvodu. Vypadalo to totiž, že výraznou roli dostane Maria Hill v podání Cobie Smulders

A na něco takového já a mnoho dalších čekáme roky. Tahle postava se objevila už v Avengers z roku 2012 a od té doby v mnoha dalších marvelovských projektech (včetně seriálu Agents of S.H.I.E.L.D., což je u postavy z Marvelovského filmového universa výjimečné), ale obvykle měla vedlejší roli, někdy dokonce jen cameo. 

SOUVISEJÍCÍ: MARVEL ČELÍ KRITICE ZA SECRET INVASION

To je ovšem mrzuté, protože pokud znáte komiksovou předlohu, Maria Hill je velmi zajímavou postavou, která je nejen jedním z nejvýraznějších aktérů v případě organizace S.H.I.E.L.D., ale sehrála i důležitou roli v některých dalších zlomových komiksových zápletkách. 

A přestože Marvel zatím nevyužil potenciál více důležitých jedinců z komiksu, Maria Hill je toho jedním z nejvýraznějších příkladů. Největší roli zatím měla tahle postava ve Spider-Man: Daleko od domova (2019), kde se ale nakonec ukázalo, že to vlastně Maria není, což byla další rána pro její fandy. Ovšem, zdálo se, že se to díky Secret Invasion změní. Přece jen, Cobie byla výraznou součástí propagačních materiálů, často se objevovala v rozhovorech a vypadalo to tedy, že konečně dostane zaslouženou šanci zazářit. 

Ovšem, když jsem začal sledovat první díl Tajné invaze, něco mě zarazilo. V úvodních titulcích Cobie vůbec nebyla uvedena a to mě znervóznilo. Jak se ukázalo, nebylo to bezdůvodně. Ještě jednou upozorňuji na velký spoiler... Tak a jdeme na to. 

Začalo to dobře, první epizoda nazvaný Zmrtvýchvstání měla sice zpočátku pomalejší tempo, ale budování atmosféry se jí dařilo a oproti některým z nejnovějších marvelovek atmosféra hodně zhoustla. Vrátilo se navíc několik starých známých a vypadalo to, že Maria sehraje v ději skutečně výraznou roli. 

Což se také naplnilo, v úvodním dílu patřila k nejvýraznější postavám a Cobie podala skvělý herecký výkon (např. během scény v hospodě). Zdálo se tedy, že nás tvůrci chtěli tím, že herečka není uvedena v titulcích zmást, ale ne, na konci epizody během finále Mariu střelil do břicha ústřední záporák. 

CHUDÁK MARIA

Ano, chápu to, že jde pro silnou motivaci k činu pro Nicka Furyho (Samuel L. Jackson), pro kterého byla Maria asi nejbližší spojenkyně, ano, chápu, že to vede k tomu, že jsou sázky opravdu vysoké a vzbuzuje to nejistotu diváka, když tvůrci klidně nechají zemřít postavu, která patří veteránům Marvelovského filmového universa, ale to nemění nic na faktu, že bylo intenzivně naznačováno, že konečně dostane Maria zasloužený prostor, aby následně skončila na moskevském náměstí v tratolišti krve. 

Technicky řečeno jsme ji neviděli zemřít, poslední záběr ji ukazoval zraněnou a krvácející, ale s ohledem na to, že se jméno Cobie objevilo až v závěrečných titulcích a bylo uvedeno jako "hostující hvězda", bylo by překvapením (pro mě tedy milým), pokud by se vrátila. 

Respektive vrátila v Secret Invasion. Sice se bavíme o komiksovém universu, ve kterém postavy ožívají jako na běžícím pásu (magie nebo mimozemská technologie to jistí) a navíc existuje Multivesmír, takže by se Maria dalo snadno přivést zpět, ale to by trochu narušilo dosavadní styl Tajné invaze, která se zatím snaží držet při zemi, pokud jde o over the top komiksové prvky. 

Umím si představit, že by Mariu například zajali Skrullové nebo Rusové, případně delší dobu strávila v kómatu, ale bylo by nečekané, pokud by se ukázala ve zbývajících pěti epizodách první řady seriálu. 

A to mě upřímně štve. Těšil jsem se, že o Hill zjistíme víc, bude mít šanci zazářit a nebýt jen vedlejší postavou a skončí to takhle. Dobře, malou útěchou je mi to, že se podle všeho objeví ve filmu Marvels (premiéra 9. 11. 2023), ale i tak musím tvůrce pokárat, že takhle se prostě k tetičce Robin zachovat neměli. 

Zdroj: Disney+/Marvel Studios (úvodní fotografie)

Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat