Lidstvo by mohlo skončit jako v Terminátorovi, obává se "kmotr umělé inteligence"


Geoffrey Hinton nezní optimisticky.

Umělá inteligence zažívá boom a někdy je až skoro děsivé, co dokáže a někteří se obávají toho, že bychom se mohli v blízké budoucnosti dočkat scénářů podobným různým sci-fi filmům, které pro lidstvo nedopadly úplně dobře. 

Možná by se nad podobnými názory dalo mávnout rukou, pokud by ho neměl Geoffrey Hinton, který je přezdíván jako "kmotr umělé inteligence" a tímto tématem se profesionálně zabývá velmi dlouho. Právě Geoffrey prohlásil něco, co nenechá člověka klidným:

"Až donedávně jsem si myslel, že to zabere 20 až 50 let, než budeme mít umělou inteligenci pro všeobecné použití. Ale nyní si myslím, že to může být 20 nebo méně let. A to je problém, že? Musíme nad tím, jak to kontrolovat hodně přemýšlet. Myslím, že je pro velmi rozumné, že se lidé těchto problémů aktuálně obávají, i když k tomu nedojde za rok či dva. Lidé by nad tím měli přemýšlet."

Hinton pak nevyloučil, že bychom se mohli dočkat podobného vývoje jako v kultovním Terminátorovi (1984) nebo další výtečné sci-fi Já, robot (2004).

Kromě toho aktuálně různí odborníci žádají, aby byl vývoj umělé inteligence alespoň na půl roku pozastaven a bylo intenzivně analyzováno, jaká jsou její rizika a zda je možné se s nimi vypořádat. 

Zatím asi není třeba poohlížet se po Johnu Connorovi, ale určitá nervozita zřejmě na místě je. 

Zdroj: CBN News, Orion Pictures (úvodní fotografie)
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat