Zrodila se hororová hitovka. M3GAN druhého Avatara nepřekonala, ale vede si lépe, než se čekalo

 


Daří se jí. 

Nestává se to úplně výjimečně. Co? To, že relativně levný hororový film vydělá mnohem více, než se předpokládalo (a obvykle to znamená vznik dlouholeté a mnohodílné série). Příkladem budiž značky Blair Witch, Saw nebo třeba Insidious. 

Na posledních dvou zmíněných pracoval James Wan, který vypomohl i s hororem M3GAN, který aktuálně boduje v kinech a vypadá to, že se Wan (jako producent a spolutvůrce příběhu) zaštítil další levnou a výdělečnou podívanou.

Pokud jde o víkendové tržby v severoamerických kinech, v čele se udržel Avatar: The Way of Water (2022), který získal 45 milionů dolarů, ale druhé místo patří právě novince M3GAN s 30,2 miliony dolarů, což jsou výrazně vyšší tržby, než předpokládali finanční analytici. Ti pracovali s částkou 17 až 20 milionů dolarů, která byla očividně silně podhodnocena. Pokud jde o rozpočet, ten byl poměrně skromných 12 milionů dolarů.

A radost tvůrcům může dělat i to, že recenze jsou veskrze pochvalné. Na RottenTomatoes je 93 % profesionálních recenzí pozitivních (průměrné hodnocení je 7,1 z 10) a divácké hodnocení je 79 %. Novinářské hodnocení na Metacritic je pak 72 %. 

Divácké hodnocení na IMDb je 6,7 z 10 (cca 6,3 tisíce hlasů) a na ČSFD 64 %, ovšem zatím se bavíme jen pár desítkách hlasů, film má u nás premiéru až 12. 1. 2023.

Jestli se z M3GAN stane kultovní horor, to zatím těžko odhadovat, ale určitě bude ekonomicky úspěšný a ozývají se názory, že jde o Chuckyho pro novou generaci. 

Což asi není daleko od pravdy s ohledem na to, že se příběh zaměřuje vraždící panenku (byť není poháněna magií, ale umělou inteligencí), jejíž chování se nepřekvapivě hodně zvrtne. Navíc je film kombinací hororu a černokomediálního pojetí.

Zdroj: BoxOfficeMojo, Universal Pictures (úvodní fotografie)


Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat