Avatar 2: Na kolik vyšel dlouho očekávaný druhý díl (spoiler, byl drahý jako "prase")


 Tyhle peníze na ulici nenajdete.

Není asi těžké odhadnout, že film Avatar: The Way of Water (premiéra 15. 12. 2022) nebyl zrovna levný. Přece jen, je plný vizuálních efektů a ty jsou náročné nejen časově, ale i finančně. Dlouho se ale nevědělo, na kolik druhý Avatar vyšel. Režisér James Cameron se nechal slyšet, že byl "k*revsky drahý", ale přesnou částku nezveřejnil.

SOUVISEJÍCÍ: FINÁLNÍ TRAILER NA DLOUHO OČEKÁVANÉHO DRUHÉHO AVATARA

První Avatar vyšel na 237 milionů dolarů a to bylo v roce 2009, dalo se tak tušit, že dvojka bude dražší a mluvilo se o cca 250 milionech dolarů, ale server THR přišel s informací, že finální náklady byly někde mezi 350 až 400 miliony dolarů.  

Jestliže platí částka kolem 400 milionů dolarů, pak by šlo o nejdražší film všech dob (pokud by u předchozích extra nákladných filmů nebyla započítána inflace). Kromě toho, takový rozpočet samozřejmě znamená to, že projekt bude muset vydělat pořádnou sumu. Obecné pravidlo mluví o tom, že je nutný minimálně 2,5x násobek rozpočtu, aby se film dostal do plusu, ale proslýchá se, že druhý Avatar potřebuje něco kolem dvou miliard dolarů, aby mohl být považován za úspěch.

Není to ale nepředstavitelné, nečeká se sice, že dvojka bude stejně úspěšná jako jednička (ta utržila 2,92 miliardy dolarů), ale s ohledem na to, že Avatar: The Way of Water bude k vidění i v Číně, která je jedním z největších filmových trhů, není rozhodně vyloučeno, že by druhý Avatar překročil dvě miliardy na tržbách.

Zdroj: Fox/Disney (úvodní fotografie)

Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat