S komiksy končím, branže se stala nesnesitelnou, superhrdinové nejsou pro dospělé, nechal se slyšet tvůrce Watchmenů


 Alan Moore už nechce mít s komiksy příliš společného.

Komiksové projekty vládnou filmovému světu, bodují v seriálové podobě, ve videoherní a samozřejmě dál vychází v papírové/digitální formě. 

Jde o fenomén, který milují miliony a miliony lidí, ale je běžné, že to, co je extrémně populární má i své odpůrce. A překvapivě se mezi ty, kterým komiksy příliš nevoní zařadil i Alan Moore, který vytvořil jeden z nejoceňovanějších komiksů v historii a to Watchmeny, plus skvělé projekty jako V for Vendetta nebo Batman: The Killing Joke.

Alan se nechal slyšet, že s komiksy definitivně skončil a dodal:

"Nenapsal jsem žádný pět let. Vždy jsem miloval a obdivoval komiksové médium, ale komiksová branže a vše, co je s ní spojeno se prostě stalo nesnesitelným. Stovky tisíc dospělých se řadí, aby viděly postavy a situace, které byly vytvořeny pro dvanáctileté kluky - a vždy to byly kluci - i před padesáti lety. Opravdu si nemyslím, že superhrdinové jsou zábavou pro dospělé. Myslím, že je to nedorozumění, které vzniklo v osmdesátých letech minulého století, - na čemž nesu značný podíl viny, i když to nebylo úmyslné - když se začaly poprvé objevovat projekty jako Watchmen."

Moore poznamenal, že se objevilo pár komiksů pro dospělé publikum, ale většina je určena pro mladší lidi a dokonce si myslí, že dětinskost komiksů může být nebezpečná, protože touha po jednodušších časech a skutečnostech může být předehrou k fašismu. 

To je poněkud dramatické tvrzení, ale samozřejmě můžeme diskutovat o tom, jak komiksové projekty ovlivňují hromady lidí, které je čtou, chodí na ně do kina a sledují je v televizi. 

Zdroj: The Guardian, DC Films/Warner Bros. (úvodní fotografie)

Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat