Recenze: Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství - Brutální, ujetá a zlomová marvelovka


 Jeden z nejsvéráznějších filmů od Marvelu.

Čím více vyšlo najevo informací o filmu Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství (2022), tím více byla spousta lidí nedočkavá, protože tu byly náznaky toho, že tohle bude něco jiného. Ostatně, bylo slibováno, že půjde o zatím nejhororovější marvelovku a také bylo čím dál více jasné, že některé momenty výrazně ovlivní celé Marvelovské filmové universum (MCU). 

Mohu potvrdit, že platí obojí. Nejen, že je druhý Strange výrazně protknut hororovými prvky typickými pro režiséra Sama Raimiho, ale odehraje se v něm několik momentů, které bezpochyby budou mít velký dopad na budoucnost marvelovského vesmíru. Je více než možné, že výrazně ovlivní jeho směr.

Nebudu prozrazovat spoilery, ale řekněme to tak, že přítomnost určitých postav je pro Marvelovské filmové universum zlomová (byť je otázkou, zda šlo jednorázovou záležitost, nebo se na ně či jejich varianty můžeme těšit i v budoucnu) a kromě toho dodejme, že jejich camea jsou sice obvykle krátká, ale i tak většinou z nich daní jedinci (alespoň někteří) vytěží maximum možného. 

Jistě, jde o očividnou snahu zavděčit se fanouškům, ale to není nic špatného s ohledem na to, že se jedná o komiksovku, které často na odkazy a camea sázejí.

Co se týče samotné hlavní dějové linky, bez ohledu na to, že název i materiály uvolněné před premiérou slibovaly šílenství, je vlastně až překvapivě jednoduchá a bohužel i neobjevná. Jestliže pomineme zmíněné scény, které jsou předzvěstí velkých změn v marvelovském universu, pak jde o vcelku neoriginální námět, který málokdy vysloveně překvapí. 

Pokud něco překvapí (alespoň ty, kteří neznají Raimiho předchozí práci), jsou to hororové aspekty. Režisér sází na své oblíbené prvky, což znamená nejen větší než malá porce "lekaček", ale také mrazivou atmosféru a černý humor. Díky tomu je druhý Strange odlišný od toho, co jsme zatím v MCU viděli, ale můj názor je, že filmu strašidelný kabátek náramně sluší. 

Překvapivě brutální

Další aspekt, který vás může zaskočit je, že je tahle marvelovka na poměry přístupnosti PG-13 velmi drsná. Smrti (a že jich není málo) jsou sice obvykle nekrvavé, ale neznamená to, že nejsou brutální. Vlastně vás z nich zamrazí asi víc, než pokud by stříkaly hektolitry krve. Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství je zatím nejbrutálnější marvelovkou a nedivil bych se, pokud by z ní měli mladší diváci noční můry. 

Co asi většinu lidí potěší je, že film šlápne na plyn hned v prvních minutách a poměrně dlouho neubírá na tempu. Po určité době bohužel dojde k tomu, že dění zpomalí a někdy se koketuje téměř s nudou, ale naštěstí to netrvá dlouho a opět se začne střídat jedna svižná scéna druhou.

Akce je natočena s hravostí, je přehledná a některé její prvky jsou originální, jedinou větší vadou na kráse jsou triky, kdy by některé ještě potřebovaly určitou péči, ale málokdy je to vysloveně rušivé.

Bez přípravy si to úplně neužijete

Nebyl by to ale Raimi, pokud by někdy nevsadil na určitou míru absurdity, což udělal, například se dočkáte souboje, který je velmi... melodický (však pochopíte, o čem mluvím). Mimochodem, když je řeč o hudbě, tu měl na starosti Danny Elfman. Jeho styl asi nesedí každému a některé songy jsou hodně výrazné a úderné, ale mně soundtrack potěšil. 


Co naopak asi nepotěší každého, je to, že je druhý Strange silně propojen s některými předchozími projekty a to nejen filmovými. Jestli si chcete film užit naplno, nebude vám stačit pustit si jen prvního Doctora Strange (2016), ale měli byste se podívat i na seriál WandaVision a neuškodí zhlédnout ani Lokiho

Samozřejmě se můžete pustit do sledování i bez toho, ale v tom případě očekávejte, že některé scény a dialogy vám nebudou dávat smysl. 

Na Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství jsem se těšil jako na málokterou marvelovku a nejsem rozhodně zklamaný. Přiznávám, že jsem čekal trochu víc a to především po příběhové stránce, ale jinak jsem si film užil na výbornou. Ne na výbornou s hvězdičkou, ale na výbornou určitě. 

Klady:

Hororový nádech

Skvělá camea

Překvapivá brutalita


Zápory:

Příběh měl větší potenciál

Některé triky působí nedodělaně


Verdikt:

Druhý Doctor Strange je zatím nejvíce hororovou marvelovkou a funguje to. Atmosféra je občas mrazivá, násilí až překvapivě drsné, stejně jako humor. Což není s ohledem na to, že film režíroval Raimi nečekané. Bezesporu potěší camea, která jsou příslibem velkých změn v Marvelovském filmovém universu. Co by ale zasloužila ještě nějakou péči jsou speciální efekty a příběh, který je sám o nečekaně neoriginální. Přesto ale není Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství zklamáním. Veškerý potenciál nenaplnil, ale rozhodně pobaví.

Hodnocení: 80 %

 

Zdroj: Marvel Studios (fotografie)
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

2 komentářů:

  1. ještě bych doporučil mrknout na What if?

    OdpovědětVymazat
  2. Hezky napsané, mám naprosto stejný názor.

    OdpovědětVymazat