Doctor Strange: Tilda Swinton v roli Prastaré byla chybou, myslí si šéf Marvelu

 
Kevin Feige přiznal, že to nebylo nejlepší rozhodnutí. 

V Doctor Strange (2016) byla představena velmi mocná postava známá jako Ancient One/Prastará. Ztvárnila ji Tilda Swinton a jak je u ní zvykem, podala působivý výkon, jenže tu byl jeden problém, v komiksech je Prastarý mužem, ale především jde o Asiata a byť Tilda nemá problém ztvárňovat postavy na hranici různých pohlaví, tak asijské kořeny nemá.

Došlo tím pádem k takzvaném "white washingu", tedy tomu, kdy jsou postavy různých etnik ztvárněny bělošskými herci. A kreativní prezident Marvelu Kevin Feige nyní poznamenal, že v případě Prastarého to nebylo dobrý krok:

"Mysleli jsme si, jak jsme chytří a odvážní. Nevsadíme na klišé v podobě vrásčitého starého moudrého asijského muže."

Zvolili tak bělošskou ženu, za což se dočkali kritiky. Marvel se poučil a tak v případě komiksovky Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings k podobnému kroku nedojde, protože se společnost zeptala sama sebe...

"Moment, je tu nějaká jiná cesta, jak to vyřešit? Je tu odlišný způsob, aby to nebylo klišé a současně byl obsazen asijský herec?' A odpověď je samozřejmě ano."

Řeč je o padouchovi v případě první marvelovsky s asijským superhrdinou v hlavní roli Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings, kdy ústředního padoucha Fu Manchua nahradil Mandarin (Tony Leung). Komiksový Fu Manchu je totiž příkladem rasových stereotypů, kdy jeho původní verze ztělesňovala množství mylných domněnek o Asiatech. 

Shang-Chi bude mít premiéru 2. 9. 2021.

Zdroj: Men's Health, Marvel Studios (úvodní fotografie)

Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat