Včera by oslavila 80. narozeniny legenda akčního žánru, která zpopularizovala bojová umění na Západě


 Bruce Lee byl se dožil 80. let.

Bruce Lee je legendou. O tom není sporu. Jde o člověka, který zpopularizoval bojová umění v západním světě a díky němu nejen spousta lidí zamířila trénovat, ale také do kin, protože Bruce Lee nebyl jen propagátorem bojových umění, ale také filmovou hvězdou a to v době, kdy Hollywood asijským hercům nesvěřoval zrovna často hlavní role (což ostatně platí i dnes).

Ale Bruce Lee byl bojovník a dříč a prosadil se bez ohledu na překážky. Objevil se ve více než třech desítkách filmů a seriálů, změnil akční žánr a vytvořil vlastní bojový styl Jeet Kune Do. Ovšem, bez ohledu na to, že byl velkým vyznavačem zdravého životního stylu (řeč je o jeho tělesné schránce i duševním rozpoložením), zemřel v překvapivě mladém věku. 

V květnu roku 1973 zkolaboval během práce na filmu, byl odvezen do nemocnice, kde mu diagnostikovali otok na mozku, ale byl propuštěn. Za několik týdnů a to 20. července 1973 si Bruce rozhodl odpočinout, ale už se nikdy neprobudil. Zemřel v důsledku alergie na lék proti bolesti hlavy, který mu způsobil další otok na mozku. Bylo mu 32 let.

Kromě filmů, seriálů a nezapomenutelného odkazu ve světě bojových umění, po Leeovi zůstaly dvě děti a to Brandon a Shannon, které měl s manželkou Lindou Emery. 

Jak ale asi víte, k Brandonovi osud také nebyl milosrdný, zemřel během natáčení kultovního filmu Vrána (1994), 31. 3. 1973 byl zastřelen na place, když se v jedné zbrani místo slepého náboje objevil skutečný. Brandonovi bylo 28 let. Byl pohřben vedle svého otce v Seattlu. 

Pokud jde o Shannon, tak ta pokračuje v otcově odkazu, kromě toho, že se intenzivně věnuje bojovým uměním, tak aktuálně produkuje vynikající seriál Warrior/Bojovník, který vznikl na motivy zápisků právě Bruce Lee.

Zdroj: Warner Bros. (úvodní fotografie)



Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat