Téma: Proč vlastně vyvolává možnost černošského Supermana takový poprask?

Pro některého je to velmi kontroverzí představa.

V posledních letech se docela často objevují informace, které vyvolávají "davové šílenství". Pro příklad to byly zprávy, že by Ciri ze seriálu Zaklínač nemusela být běloška a nebo to, že by se novým Supermanem mohl stát Michael B. Jordan.

Ciri nakonec je bílé pleti (i když některé jiné postavy jsou odlišného etnika než v knihách), ale to, jak to bude dál se Supermanem se zatím neví. Ovšem, možnost, že by se jím opravdu stal Michael B. Jordan vyvolala u některých českých diváků hodně divoké reakce.

Začaly se objevovat komentáře ve stylu "Jasně, všechno dneska musí být multikulti", "Co takhle z něj udělat transsexuálního černošského vegana" a podobně.

Je to běžné. Pokaždé, když začne kolovat nějaká podobná zvěst, vyvolá to bouřlivé diskuse. Ale je k tomu opravdu důvod?

Je "vybělování" v pořádku?

Není ničím výjimečným, že se v případě filmů a seriálů rozhodnou tvůrci podstatně změnit některé aspekty postav. Někdy je to pohlaví, někdy je to barva pleti. A pokud jde o oblíbenou a známou postavu, skoro vždy se kolem toho zvedne slušná kontroverze.

Ovšem, zatímco například v USA se to stane jak ve chvíli, kdy je oznámeno, že například původně asijskou postavu ztvární běloch, tak ve chvíli, kdy původně bělošskou postavu ztvární herec tmavé pleti, zdá se, že u nás většinou nechává lidi první případ docela chladnými.

Slyšeli jste někdy o termínu "whitewashing"? Dlouhé roky to byla běžná běžná praxe především hollywoodských filmařů. Jelikož největší část návštěvníků kin tvoří muži bílé pleti, tvůrci často "vybělí" postavu, která v originále není bělochem, protože věří, že díky tomu osloví běloškou většinu, která pak nebude otálet a zamíří do kina.

V historii filmu k tomu došlo mnohokrát. Ale vypadá to, že české diváky nechává něco takového vcelku v klidu. Příliš lidí nepeskuje, kvůli tomu, že Jake Gyllenhaal ztvárnil prince z Persie, což byl Peršan. Davy lidí se nevztekají kvůli tomu, že Ra´s al Ghula si zahrál Liam Neeson, i když v předloze jde o Araba a stejně tak lidé nefňukali kvůli Angelině Jolie jako Fox ve filmu Wanted, přestože v komiksu jde o afro-americkou slečnu (kterou inspirovala Halle Berry).

Ano, pár fandů se asi kvůli výše zmíněným případům ozvalo a dost lidí bylo nespokojených s obsazením Scarlett Johansson do filmu Ghost in the Shell (2017), ale to se nedá srovnávat s vlnou odporu, která se zvedla v případě (stále nepotvrzeného) spojení Michael B. Jordan a Superman.

Zdá se tak, že "vybělení" nějaké postavy je "v pořádku", ale pokud je obsazen černoch do původní bělošské role, tak je oheň na střeše. A co je paradoxní, tak pokud by Michael opravdu Supermana ztvárnil, neměl by to být Clark Kent, ale Val-Zord, který je v i originále tmavé pleti.

Filmy nejsou "tmavší"

Někteří lidé se ozývají s tím, že za chvíli bude skoro každý postava tmavé pleti, gay nebo bude pocházet z další minority, ale to je samozřejmě extrémně přehnané tvrzení. Studie, která mapovala obsazování menšin mezi lety 2006 a 2017 potvrdila, že rozhodně nedošlo k výraznému nárůstu. Postavy bílé pleti stále extrémně převažují (je to kolem 70 %), pokud jde například o černošské postavy, tak dlouhé roky je jejich počet pod 15 %, takže opravdu panika těch, které děsí to, že všechny komiksovky budou za chvíli ve stylu Black Panthera (2018), není na místě.

Přesto ale plno lidí nadává, když se tvůrci snaží o větší diverzitu v případě postav. Zajímavé, i když docela očekávatelné je, že se v diskusích dříve nebo později objeví odkaz na uprchlíky. A dá se tušit, že tady by se mohl skrývat jeden z hlavních důvodů, proč čeští diváci tak silně protestují, když jde černošské herce.

Evropa čelí náporu migrantů, to není žádné tajemství a stejně tak víme, že většina lidí je proti jejich přijímání. Bojí se, že si nejstarší kontinent chtějí přizpůsobit k obrazu svému a hodlají čerpat výhody, které náš poměrně ekonomicky vyspělý kontinent nabízí.

Nepřekvapivě se tak mnozí brání tomu, aby lidé například ze Sýrie nebo třeba z afrických států pronikali do Evropy. Děsíme se toho, že nakonec budeme my tou "menšinou", která potřebuje pomoc a lidé muslimského vyznání nebo tmavé pleti budou těmi, koho budeme muset my prosit o pomoc.

Kromě toho je možné, u nás je situace ještě napjatější, protože nemálo lidí brojí proti romské menšině, která podle nich údajně vyčerpává stát, takže jsme tu hodně citliví na otázky týkající se osob jiné barvi pleti.

A mě opravdu zajímá, zda i to hraje roli v tom, že tu vzniká tak silný odpor například v případě černošského Supermana (navíc, když by tvůrci respektovali předlohu, protože jak bylo řečeno, Val-Zord je tmavé pleti).

Nebo se stačí podívat na Black Panthera. Jde o nejúspěšnější komiksovou sólovku vůbec, američtí diváci ji milují, recenzenti opěvují, ale u nás jde (soudě podle serveru ČSFD) o jednu z nejhůře hodnocených marvelovek. Je to proto, že mají američtí diváci jiný vkus nebo jsou přístupnější představy filmu o černošském superhrdinovi? Jaký je vás názor?
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat