Ve 103 letech zemřel legendární herec Kirk Douglas, otec Michaela Douglase

Bývalý voják se stal ikonou stříbrného plátna.

Přestože Kirk Douglas inklinoval k umělecké branži už od raných let, než se stal úspěšným hercem, působil například jako poručík u námořnictva. 

Nicméně ho to stále na prkna, která znamenají svět a tak se naplno vrhl na herectví. A protože kromě talentu disponoval také atletickým tělem, které měl díky tomu, že se věnoval sportu a výrazné tváři, začal slavit úspěchy velmi brzy.

Jeho filmovým debutem byl projekt Podivná láska Marty Iversové z roku 1946 a zabralo to jen pár let, než se z něj stala filmová hvězdy první kategorie. Už v roce 1949 se dočkal své první nominace na Oscara a to za boxerské drama Champion, další získal v roce 1953 za Město iluzí a potřetí byl nominován v roce 1957 za film Žízeň po životě

V roce 1955 založil produkční společnost Bryna Productions, která zaštítila jeden z nejvýraznějších filmů Kirka a tak historickou podívanou Spartakus (1960).

Douglas často spolupracoval s další hvězdou stříbrného plátna a to Burtem Lancasterem, se kterým natočil sedm filmů a to například Sedm květnových dní (1964). Celkem se Kirk objevil v cca osmdesátce filmů.

Kromě filmů se Kirk věnoval i divadlu, v roce 1963 hrál ve hře Přelet nad kukaččím hnízdem, kdy později práva na ni předal svému synovi Michaelu Douglasovi. Ten produkoval filmovou verzi v režii Miloše Formana a vznikl film, který je považován za jeden z nejlepších v historii kinematografii. 

Douglas byl znám také jako velký filantrop, za což byl odměněn Prezidentskou medailí svobody a kromě toho získal za své herecké výkony Oscara za celoživotní přínos. A aby toho nebylo málo, napsal také několik úspěšných knih. 

Kirk Douglas zemřel 5. 2. 2020 ve svém domě v Beverly Hills a to z přirozených příčin. Bylo mu úctyhodných 103 let. Michael Douglas oznámil smrt svého otce na Instagramu se slovy:

"S obrovským smutkem já a mí bratři oznamujeme, že nás dnes opustil Kirk Douglas ve věku 103 let. Pro svět byl legendou, hercem zlaté éry filmů, který se dožil zlatého věku, lidumil, který byl oddán spravedlnosti a případům, o kterých věřil, že nastavily laťku, které bychom měli všichni dosahovat. 

Ale pro mě a mé bratry Joela a Petera to byl jednoduše otec, pro Catherine skvělý tchán, pro jeho vnoučata a pravnoučata jejich milující dědeček a pro jeho ženu Anne skvělý manžel. 

Kirk prožil skvělý život a zanechal ve filmu odkaz, který přetrvá i v nadcházejících generacích a zapsal se i do historie jako renomovaný filantrop, který pracoval na tom, aby pomohl společnosti a přinesl mír planetě. 

Dovolte mi, abych skončil slovy, která jsem mu řekl během jeho posledních narozenin a která budou navždy pravdivá. Tati - tolik tě miluji a jsem tak pyšný, že jsem tvůj syn."



Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat