Stephen King prohlásil, že ho u filmů zajímá kvalita, ne barva pleti nebo pohlaví tvůrce. A dostal za to pořádně za uši

Teď se k tomu znovu vyjádřil.

Před pár týdny legendární spisovatel Stephen King schytal kritiku za to, že prohlásil něco v tom smyslu, že ho při hlasování o Oscary (je členem Akademie filmových umění a věd, která o cenách rozhoduje) primárně nezajímá diverzita (tedy rasa, pohlaví atd.), ale kvalita. Což zní jako správná věc, ale ne v dnešní politicky hyperkorektní době a tak to spustilo vlna nevole. Stephen King se tak rozhodl k situaci znovu vyjádřit:

"Nedávno jsem to přehnal, když jsem na Twitteru něco prohlásil, o čemž jsem si mylně myslel, že to není kontroverzní: 'Nikdy bych nepřihlížel k diverzitě v případě umění. Pouze ke kvalitě. Připadá mi, že dělat to jinak je chyba.' Týkalo se to cen Akademie. Také jsem v podstatě řekl, že hodnocení těchto uměleckých skvostů by mělo být slepé, pokud jde o otázku rasy, pohlavní nebo sexuální orientace. Neřekl jsem, že tomu tak dnes je, protože nic by nemohlo být dál od pravdy. Také jsem neřekl, že filmy, romány, divadelní hry a hudba, které se soustředí na diverzitu nebo nerovnoprávnost nemohou být dílem uměleckého génia. Mohou být a často jsou. Minisérie Netflixu od Avy DuVernay z roku 2019 Když nás vidí o nespravedlivém odsouzení takzvané Central Park Five je toho jasným důkazem."

Kromě toho King dodal, že v případě Oscarů jsou skutečně protežováni tvůrci bílé barvy pleti, takže očividně svým tweetem nenaznačoval to, že černošští tvůrci nebo ženské filmařky natáčeli horší projekty, jen upozornil, že když vybírá kandidáty na Oscara, neřeší to, jestli jde o někoho tmavé nebo světlé barvy pleti nebo ženu či muže. A není to právě to, o co zastáncům rovnoprávnosti jde? Buď tedy byla jeho slova špatně pochopena nebo někteří nebojují za rovnoprávnost, ale za něco jiného...


Zdroj: EW
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat