Oscaři 2020: Joker má 11 nominací, Avengers ale moc parády nenadělali

Pěkně.

Není pravda, že by během nominací na Oscary vycházely komiksové filmy úplně na prázdno, nicméně obvykle byly nominovány především v technických kategoriích. Ovšem, letos tomu je jinak a asi je vám jasné, kdo na tom mám zásluhu. Ano, je to hitovka od DC Joker (2019).

Ta ukořistila neuvěřitelných 11 nominací na Oscara a to i v prestižních kategoriích jako jsou Nejlepší film, Nejlepší herec v hlavní roli, Nejlepší režie, Nejlepší adaptovaný scénář nebo Nejlepší kamera.

Joker je filmem, který má letos nejvíce nominací a jde o první DC projekt, který je nominován v kategorii Nejlepší film a teprve druhým komiksovým filmem nominovaným v této kategorii (prvním byl Black Panther).

Je docela vtipné, že Warner Bros. se údajně snažilo odradit tvůrce od natočení filmu a tak jim nabídlo "jen" 50 - 70 milionů dolarů jako rozpočet, ale tvůrci se toho nezalekli a pustili se do toho. A nakonec vznikl film, který nejen, že je nejziskovější (bavíme se o čistém zisku) komiksovkou vůbec, ale také boduje u různých profesionálních porot.

Naopak zklamaný musí být Disney. I když se hodně snažil bojovat za to, aby Akademie filmového umění a věd nominovala v co nejvíce kategoriích Avengers: Endgame (2019), tak nakonec má komiksový blockbuster pouze jednu nominaci a to za nejlepší vizuální efekty.

Pro firmu je to asi nepříjemné, ale pořád je tu útěcha v podobě tržeb, které dosáhly téměř 2,8 miliardy dolarů.

Kompletní přehled nominací najdete na tomto odkazu.
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat