Star Wars: Vzestup Skywalkera - Tři nejlepší a nejhorší věci na deváté epizodě

Co bylo fajn a co zrovna ne? ČLÁNEK, OBSAHUJE MÍRNÉ SPOILERY!!!

A je to za námi, sága rodu Skywalkerů, která započala před 42 lety filmem Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje (1977) a vytvořila snad nejoblíbenější sci-fi svět v historii kinematografie, je za námi. Devátá epizoda nazvaná Star Wars: Vzestup Skywalkera (2019) uzavřela příběh oblíbených hrdinů, jejich spojenců, potomků a protivníků s tím, že samozřejmě bude universum Hvězdných válek rozrůstat dál, ale následující projekty se zaměří jiným směrem.

Očekávání od Vzestupu Skywalkera byla vysoká, nejen kvůli tomu, že jde o uzavření osudů rodiny Skywalkerů, ale také proto, že předchozí díl Poslední z Jediů (2017) byl přijat rozporuplně s tím, že se podle některých nerespektoval hranice světa Hvězdných válek, která nastavily předchozí filmy. Ti, kteří chtěli, aby byl Poslední z Jediů méně odvážný a držel se v kolejích předchozích projektů budou s Vzestupem Skywalkera spokojeni, je očividné, že režisér J.J. Abrams hodlal nabídnout co nejvíc věcí, které oddané milovníky Hvězdných válek potěší, ale pravdou je, že v některých případech to filmu víc ublížilo než pomohlo.

Nicméně, dnes vám nenabídnu klasickou recenzi, ale rozhodl jsem se, že sestavím přehled tří věcí, které mě na filmu nejvíce nadchly a tří, které mě naopak velmi zklamaly.

Zklamání - Příběh

Vzestup Skywalkera se s ničím nepáře, tempo je hned od počátku velmi rychlé, žádné složité vysvětlování, ale divák je vržen do děje, což je na jednu stranu bezva věc, protože se člověk nestačí nudit, ale na té druhé, když se pak zamyslí nad určitými událostmi, zvraty a odhaleními, tak některé jsou až příliš násilně vtlačeny do děje a jiné dokonce nedávají smysl. Devátá epizoda obsahuje větší než malé množství příběhových nedotažeností a logických kiksů.

Pozitivum - Hudba

John Williams prostě nezklame, jeho hudba je intenzivní, emotivní, atmosférická a tak by se dalo pokračovat dál a dál. Co si budeme povídat, muzika je jedním z nejpůsobivějších aspektů v případě Hvězdných válek. Je sice pravda, že některé legendární motivy se ve Vzestupu Skywalkera opakují možná až příliš často, ale obecně je hudba něčím, co prostě funguje na jedničku.

Zklamání - Vedlejší postavy

Vzestup Skywalkera není prvním filmem, který často neví, co si počít s mnohými vedlejšími postavami, ale v tomto případě je potenciál některých z nich až bolestně nevyužitý. Je nám představeno pár nováčků, kteří vypadají zajímavě, ale většinou se objeví na pár vteřin, pro děj nemají téměř žádný význam a jsou tu jen do počtu. A to platí i pro postavy, které už známe, jako je například Rose (Kelly Marie Tran). Není sice jasné, jestli její role nebyla minimalizována kvůli kyberšikaně, které herečka čelila po Posledním z Jediů, ale faktem je, že většinu času sleduje monitor a to je zhruba vše.

Pozitivum - Camea

Devátá epizoda je plná cameo rolí. Objeví se postavy, které byste možná nečekali a i když to dějově ne vždy dává úplně smysl, tak je jejich účast pro fandy potěšující. Co mi udělalo velkou radost, byla  (krátká) účast zajímavých postav jako je Ahsoka Tano, Aayla Secura, Anakin Skywalker, Mace Windu, Qui-Gon Jinna a dalších. Někteří z nich jsou známy spíše z knih, komiksů, videoher nebo seriálů a tak je fajn, že dostali prostor (byť malý) i ve filmu.

Zklamání - Emocionální dopad

Tohle je hodně subjektivní, mnozí z vás asi se mnou nebudou souhlasit, ale v mém případě se Vzestupu Skywalkera nedařilo příliš působit na moje emoce. Jsem velký fanda Hvězdných válek, říkal jsem si, že jde o uzavření jedné velké ságy, kterou mám moc rád, ale stejně mě film nechával více méně chladným. Bylo tu pár pasáží, kde mě příjemně zamrazilo nebo jsem byl trochu dojat, ale když se rozjely závěrečné titulky, nevstával jsem ze sedačky se slzou v oku s vědomím toho, že něco velkého skončilo. Řekl jsem si, že to byl vcelku fajn film, ale nic, na co bych myslel další dva týdny.

Pozitivum - Leia

Když jsem se doslechl, že v případě Vzestupu Skywalkera tvůrci vsadí v případě Leiy (Carrie Fisher) na nepoužité záběry z předchozích filmů, tak jsem měl velké obavy, jak to dopadne. Ale musím říct, že to filmaři zvládli až překvapivě dobře. Kdybych nevěděl, že Carrie bohužel před třemi lety zemřela, tak by mě ani nenapadlo, že momenty s ní nejsou natočeny přímo pro devátou epizodu. Tvůrci se s tím popasovali velmi dobře, příběh legendární princezny/generálky byl uzavřel asi nejlépe, jak jen to bylo možné.

P. S.: Pokud bych měl procentuálně hodnotit, tak bych dal filmu něco mezi 65 až 70 %, co vy?

Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat