Režisér, který označil marvelovky za opovrženíhodné, vysvětlil svá slova

Francis Ford Coppola se vrátil ke svému drsnému komentáři.

Když se režisér Martin Scorsese nechal slyšet v tom smyslu, že jsou marvelovky spíše zábavní parky než skutečné filmy, spoustě lidí se to nelíbilo. Ale byli i tací, kteří slova Scorseseho podpořili. Například další oceňovaný režisér Francis Ford Coppola, který se nebál označit marvelovky za opovrženíhodné. 

To samozřejmě způsobilo slušný poprask. A tak se zdá, že filmaři kritizující marvelovky couvají. Ať už je to Scorsese nebo právě Coppola. Ten se nechal slyšet:

"Osobně se mi nelíbí představa sérií, představa toho, že neustále kvůli finančnímu zisku dokola opakujete něco, co je v podstatě ten samý film - jinými slovy, je to generický přístup. Mám dojem, že tento přístup je volen proto, aby se snížilo ekonomické riziko v případě filmů a mám pocit, že 'rizikový faktor' je prvkem, který někdy dělá filmy skvělými. Myslím si, že filmy [natáčené podle podobného vzorce] přitahují většinu zdrojů, kvůli čemuž nezbude příliš pro odvážnější produkce, což vede k menší rozmanitosti. Z určitého úhlu pohledu jsou filmy jako jídlo, samozřejmě můžete přidat věci, které ho udělají lákavým, chutným a příjemným, ale musí být také výživným, aby to bylo skutečné jídlo."

To už je mnohem méně provokativní vyjádření. Coppola pak pokračoval:

"Pokud se zeptáte [Martina Scorseseho], jestli je v určitých marvelovských projektech filmový talent, filmové vyjádření a skvělá práce, řekl by určitě ano. Ale co bylo jeho pointou je koncept marvelovských filmů, které spotřebovávají všechen kyslík, kdy jsou zdroje více investovány do něčeho, co je spíše jízdou v zábavním park, než něčím, co bychom nazvali filmy. Ano, souhlasím s ním. Ale televizní reklamy jsou také filmařinou - ale je to krásná filmařina? Ne."

Pokud by Coppola prohlásil něco podobného už napoprvé, pak by jeho slova asi nevyvolala takové pobouření. Je otázkou, zda to situaci uklidní, protože je dost lidí naštvaných kvůli jeho původním slovům. Ale snad ano, protože tentokrát popsal svůj názor bez zbytečných emocí a kontroverzních výrazů.

Zdroj: Deadline
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat