Recenze: Avengers: Endgame - Vyplatilo se na tenhle film čekat 11 let? (spoilerů se nebojte)

Jak dopadla bombastická tečka za jednou velkou marvelovskou etapou?

Jedenáct let a více než dvě desítky filmů, to vše vedlo k Avengers: Endgame. Jde o finále takzvané Infinity ságy a tím pádem se očekávalo něco, co nám vyrazí dech a z kina budeme odcházet s otevřenými ústy.

Přiznám se, že ústa jsem sice otevřená měl, ale ne údivem. Hodně jsme totiž řešili s ostatními, co vlastně bude s Marvelovským filmovým universem dál.

Což je dobrá otázka, ale na jindy. Důležitější je to, jak vlastně Avengers: Endgame dopadli. A uklidním vás, je to skvělý komiksový film, který dlouhé roky nebude mít konkurenci. Minimálně v několik ohledech.

Tolik postav, tolik speciálních efektů, tak dlouhá stopáž (tři hodiny a minutu k tomu), to jen tak nějaký projekt nenabídne. Nicméně další otázka zní, zda nevítězí kvantita nad kvalitou.

V některých momentech ano, hraje se hlavně na efekt, ale obecně řečeno jsou Avengers: Endgame sice nablýskanou komiksovkou plnou triků, ale také je to emotivní příběh, který několikrát všechny ty, kteří marvelovky hltají už více než dekádu, chytne za srdce.

Avengers: Endgame jsou relativně vyváženým mixem akce, emocí a také skvělého humoru. I když jde o často temný film, nechybí mu nadhled a režiséři bratři Russoové se nebojí utahovat si například z Avengers: Infinity War (2018) a jiných marvelovských filmů.

Lahoda pro fandy, ale i pro "neznalce"

Netřeba tak asi připomínat, že si Endgame užijete tím víc, čím větší množství marvelovek jste viděli. Ale rozhodně se po vás nechce dokonalá znalost všeho, co se šustlo v Marvelovském filmovém universu, vystačíte si se základními informacemi. Sice si tak neužijete každé pomrknutí a odkaz (a že jich tu je) na jiné projekty, ale nudit se rozhodně nebudete.

Na druhou stranu je zřejmé, že Avengers: Endgame jsou dárkem pro věrné fanoušky a ti budou během spousty momentů juchat blahem.

Už jen proto, kolik postav se podařilo tvůrcům dostat do jednoho filmu. Některé budete čekat, jiné budou příjemným překvapením. Ovšem, takové množství lidí zákonitě muselo vést k tomu, že ne všichni měli šanci si užít svých patnáct minut slávy.

Nebudu nic prozrazovat, ale asi uhodnete, kdo dostal nejvíce prostoru, nicméně je tu několik postav, které nejen, že stěží pronesou větu, ale během soubojů se ztrácejí na pozadí a nic nepředvedou. Je skoro ostuda, že jim filmaři neposkytli alespoň několik vteřin, kdy by byly pořádně v záběru a například "složily" některého ze záporáků.

Zahrajme na nostalgickou notu

Hodně mě také překvapilo to, že i některé důležité (nechci spoilerovat, ale je to opravdu někdo, kdo je stěžejní) postavy jsou odsunuty tak trochu na druhou kolej. To prostě není "cool".

Když už jsem u těch výtek, tak další je ta, že některé akční scény jsou docela nepřehledné. V záplavě efektů a ve zběsilém střihu se prostě člověk ztratí a musí se hodně snažit, aby zjistil, co se děje. A s ohledem na to, že Avengers: Endgame nabídne i souboje, které jsou nasnímány a editovány téměř perfektně, je jasné, že to tvůrci umějí, jen to ne vždy dělají.

Klasickou "buzerací" jsou triky, respektive jejich nedoladěnost. V 90 % případů jsou řemeslně na velmi vysoké úrovni, ale párkrát prostě počítačovým expertům ujela ruka (myš/tablet) a určité speciální efekty působí nedotaženě.

Jinak se ale nad nedotaženostmi dají přimhouřit oči. Avengers: Endgame chtěli být nostalgickým výletem napříč Marvelovským filmovým universem a dárkem pro věrné fandy a tenhle účel plní na výbornou. Je to přesně ten projekt, u kterého si přejete, aby se u vás projevily nadlidské schopnosti a vy se mohli vydat zachraňovat svět. A jaký je lepší důkaz toho, že film funguje, než to, že v to nedoufají jen dětští, ale i dospělí diváci?

Klady

+: Povedená směsice akce, humoru i emotivních momentů
+: Spousta pomrknutí na fandy
+: Některé dechberoucí scény

Zápory

-: Větší než malé množství postav nemá dost prostoru
-: A někdy jde i o ty hlavní
-: Někdy nepřehledná akce

Verdikt:

Marvel chtěl odměnit své fanoušky za to, že mu jsou více než dekádu věrní. Nabídl jim tedy velkolepé dobrodružství, které nešetří akcí, emocemi a humorem. Jde o monumentální tečku za první etapou Marvelovského filmového universa a je to tečka, která ukáže, proč jsou komiksové filmy už nějakou dobu nejoblíbenějším žánrem.

Hodnocení: 85 %

Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat