Recenze: Captain Marvel - Vcelku zábavná, ale také docela zbytečná komiksovka

Není to nuda, ale také nic, co byste vidět museli. POZOR, MÍRNÉ SPOILERY!!!

Pokud se DC podařilo v něčem předběhnout Marvel, tak je to fakt, že jako první nabídlo ženskou komiksovku. Řeč je samozřejmě o Wonder Woman (2017). Marvel s tím trošku otálel a až letos vypustil do světa Captain Marvel.

Očekávání tedy byla veliká, ale nebyla úplně naplněna. Captain Marvel není špatným filmem, ale je tak trochu zbytečný a pokud na něj nezajdete do kina, asi zase o tolik nepřijdete.

Jestliže se chcete pobavit u řemeslně slušně zvládnutého blockbusteru, pak vás Captain Marvel potěší, ale pokud doufáte, že se dočkáte filmu, který vám nabídne detailnější náhled do Marvelovského filmového universa, pak byste mohli ze sálu odcházet zklamáni.

Ano, Captain Marvel obsahuje spoustu pomrknutí na fandy marvelovek, nicméně tu není zrovna velké množství zlomových momentů, které by z filmu dělaly důležitou součást marvelovského vesmíru.

Jistě, Captain Marvel se odehrává v devadesátých letech minulého století, takže se dalo čekat, že nebude extrémně silně provázán s ostatním projekty, nicméně je docela nemilým překvapením, že pokud Captain Marvel vynecháte, pak to nepřijdete o nic podstatného, co se týká Marvelovského filmového universa jako celku. Což je nečekané s ohledem na to, jak Marvel své filmové a televizní projekty silně propojuje.

Jasně, jsou tu věci jako vysvětlení toho, jak Fury (Samuel L. Jackson) přišel o oko, objeví se Tesseract nebo se dozvíme něco víc o komunikátoru, který byl k vidění v Avengers: Infinity War (2018), ovšem asi nejdůležitějším pojítkem s ostatním filmy je potitulková scéna a to je prostě málo.

Něco pro silné holky

Opět je na místě připomenout, že Captain Marvel není špatný projekt, ale je zbytečně moc odtržený od zbytku marvelovského světa.

Další věcí, která by se asi všem nemusela líbit, je skutečnost, že jde o oslavu silných žen. Což samo o sobě není špatně, právě naopak, ale někdy tvůrci přehnaně tlačí na pilu a dělají z ženských postav až zbytečně velké drsňačky, což možná potěší malé holčičky, které chtějí někomu fandit, ale u dospělého diváka to asi vyvolá nechtěný úsměv na rtech.

Stejně tak emotivní scény o síle přátelství a podobné výlevy jsou někdy přehnané a nemají takový efekt, jaký by si asi filmaři přáli.

Pokud jde o samotnou postavu Carol Danvers/Captain Marvel (Brie Larson), tak ta je určitě zajímavá, nicméně ne tak lákavá, jako většina jiných hrdinů od Marvelu. Pokud bych ji srovnával například s Black Widow (Scarlett Johnasson), tak se Captain Marvel nechytá a to i přes fakt, že dokáže poletovat vesmírem a ničit kosmické křižníky.

Captain Marvel má velký potenciál, ale nemůžu říct, že by byl využit naplno. Film nám ukázal, co je zač a co umí, ale přes hromadu výbušných triků mě to nechávalo relativně chladným. Doufám, že v Avengers: Endgame (premiéra 25. dubna 2019) ve mně postava probudí větší zájem.

Sympatické retro a bezva obsazení

Jsem si vědom toho, že zatím nevyznívá recenze úplně pochvalně, ale situace není tak špatná, jak by se mohlo zdát. Captain Marvel má rozhodně co nabídnout. Například působivé obsazení. Brie Larson je fajn volbou (i když z mého pohledu jí chybí výraznější charisma), ale víc zřejmě potěší například Samuel L. Jackson jako mladý Nick Fury, Annette Bening, Jude Law nebo Ben Mendelsohn, který i pod maskou předvádí skvělý herecký výkon.

Dobrou zprávou je, že chemie mezi Captain Marvel a Nickem Furym funguje, i když bych trošku přidal, pokud jde o jejich vzájemné škádlení. Nicméně, obecně se film nebojí humoru a pár vtípků je povedených.

Speciálně to platí, pokud jste vyrůstali v devadesátých letech minulého století, protože humor Captain Marvel často těží z období, ve kterém se odehrává.

A musím také zmínit kočku Goose, který je bez přehánění jednou z hlavních hvězd filmu. Kdykoliv se objeví na scéně, tak prostě boduje.

Dalším pozitivem je hudba. Ať už jde o kousky, které vznikly přímo pro film nebo songy odkazující na devadesátky, obvykle je muzika působivá a vhodně zvolená, i když to tak někdy nemusí na první pohled (poslech) vypadat.

Když přijde řeč na triky a akční scény, tak jde o precizní řemeslnou práci, ale asi nenajdete nic, co by nějakým způsobem vynikalo nad ostatní marvelovské filmy. Ani pár desítek minut po zhlédnutí Captain Marvel si nevybavuji nějaký moment, který by se mi víc vryl do paměti.

Klady

+: Obsazení
+: Devadesátková atmosféra
+: Goose

Zápory

-: Pro Marvelovské filmové universum vcelku zbytečný film
-: Řemeslně dobře zvládnuté, ale nikterak výjimečné akční scény
-: Přehnaná drsnost některých ženských postav a zbytečné ždímání emocí

Verdikt:


Slušně obrazově zvládnutá komiksovka, která umí pobavit, ale svým způsobem je zbytečná. Pro Marvelovské filmové universum nemá příběhově příliš velkou hodnotu. Tím pádem, pokud Captain Marvel vynecháte, nic vážného se nestane.

Hodnocení: 65 %

Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

2 komentářů:

  1. vám se nelíbí nic co se natočí já vím že se mi to líbit bude protože já nejsem takový kritik filmů mě se líbí prostě všechny... jak od DC tak od Marvelu... bez vyjímky pro mě už ted 100% v sobotu jdu do kina v 3D...

    OdpovědětVymazat
  2. Myslím, že ta kritika je přehnaná. Ale já osobně nejsem ten, kdo hledá chyby, spíš se jen snažím užít si každý film naplno.

    OdpovědětVymazat