Filmoví superhrdinové mohou děti inspirovat k násilí, jsou horší než záporáci, naznačuje nová studie

Tak to je překvapení.

Superhrdinové jsou ti "hodní", padouchové jsou ti "zlí". Tak to prostě v komiksových filmech funguje. Nebo jsme si to zatím mysleli.

Ale překvapivá studie univerzity Pennsylvania State University ukazuje úplně něco jiného.

Výzkumníci se zaměřili na 10 nejvýdělečnějších superhrdinských filmů (Avengers: Age of Ultron, Sebevražedný oddíl a další), které se objevily v letech 2015 a 2016 a výsledky jsou hodně překvapivé.

Ukázalo se totiž, že to jsou hrdinové, kdo páchá více zla. Záporáci v průměru zvládnou za hodinu 18 násilných činů, zatímco superhrdinové 23. Kromě toho hrdinové v průměru zničí dvakrát víc majetku než ti "hodní".

Pokud se budeme bavit o zabitích, tak hrdinové jich mají v případě desítky monitorovaných filmů na kontě 168, zatímco zloduši "pouhých" 93.

Nicméně je tu jedna kategorie, ve které záporáci vítězí a to je šikana/mučení/zastrašování. V tomto případě je to 237 případů na straně padouchů vs 144 u hrdinů.

Jak vidíte, superhrdinové nejsou zase takoví "skautíci", jak by se mohlo zdát a vedoucí studie profesor Robert Olympia má dojem, že hrdinové nemusejí být pro děti zrovna dobrým vzorem:

"Děti a dospívající vidí superhrdiny jako ty 'dobré' a mohou být ovlivněni jejich riskantním chováním a násilnými akty."

Podle profesora je tak na rodičích, aby jim vysvětlili, jak to vlastně s těmi superhrdiny je a s tím se asi dá souhlasit.

P. S.: Pokud by studie probíhala dnes, tak by jistě Thanos (Josh Brolin) a jeho lusknutí prsty hodně zamávali výsledky.

Zdroj: Studie Pennsylvania State University/IFLScience
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat