5 nejlepších výtvorů, za kterými stojí Stan Lee

Je jich hromada, ale tyhle patří k našim nej.

Je to jen chvíle, co celý svět zasáhla bolestná zpráva, ve věku 95 let zemřel Stan Lee. Je to samozřejmě něco, z čeho se budou fandové ještě dlouho vzpamatovávat, ale útěchou jim může být nejen to, že se komiksová legenda dožila úctyhodného věku, ale také to, že za sebou nechala desítky a desítky skvělých komiksových postav a týmů.

SOUVISEJÍCÍ: ZEMŘEL KOMIKSOVÝ KRÁL STAN LEE

Je samozřejmě těžké vybrat ty nejlepší, ale pokud jde o mě, tak tohle jsou favorité:

5. Spider-Man
Poprvé se objevil: Amazing Fantasy #15 (1962)



Peter Parker alias Spider-Man (stvořil ho Stan Lee a Steve Ditko) je někdo, kdo ve mně vyvolává nostalgii. Byl to první komiks, který mi babička a rodiče v dětství kupovali a díky tomu se ve mně pomalu ale jistě probouzela láska ke kresleným sešitům.

A nebyl jsem samozřejmě sám, Spider-Mana si zamilovaly miliony lidí po celém světa a to z prostého důvodu, dalo se s ním ztotožnit. Byl to jouda, který dostával od života dost zabrat a nevypadalo to, že je zrozen k velkým věcem, ale osud tomu chtěl, aby se z něj stal jeden z nejoblíbenějších superhrdinů. A každý z nás (i ti dospělí) doufá v něco podobného, že ano?

4. Daredevil
Poprvé se objevil: Daredevil #1 (1964)



Na vzniku Daredevila spolupracovala trojka Stan Lee, Jack Kirby a Bill Everrett. A postupem času se z něj stal jeden z nejtemnějších hrdinů od Marvelu. Což je jen a jen dobře, Marvel ukázal, že neumí jen rozjuchané pestrobarevné příběhy, ale také krutým osudem stíhané postavy, které nemají zrovna "sluníčkový" život.

To je jedna ze silných stránek Marvelu, jeho postavy nejsou odlidštění superhrdinové, ale postavy, které mají své dobré i špatné stránky a každý z nás tak v nich může najít něco ze sebe.

Matt Murdock alias Daredevil je pak jedním z těch, kteří formovali a určovali směr Marvelu na dlouhé roky.

3. Black Widow
Poprvé se objevila: Tales of Suspense #52 (1964)



Natalia Alianovna Romanova pravděpodobně není nejznámější ženskou komiksovou postavou, na které se Stan (společně s Donem Rico a Donem Heckem) podílel. Ona je totiž jednou z nejznámějších komiksových postav vůbec.

A není divu, nejen, že je přitažlivá a současně nebezpečná, ale její minulost je velmi propracovaná a tajemná. Navíc Black Widow ukazuje, že není nutné mít hromadu superschopností, abyste ochraňovali svět. Plus je na ní hodně sympatické, že nepotřebuje muže, aby ji zachraňovali, naopak, ona často zachraňuje je.

2. Thor
Poprvé se objevil: Journey into Mystery #83 (1962)



Thor (který vznikl díky Stanu Lee, Jacku Kirbym a Larrymu Lieberovi) je jednou z méně v realitě ukotvených postav, ale to mu neubírá na zajímavosti. Asi hlavně proto, že má kořeny v severské mytologii.

Stan a jeho kolegové si Thora upravili k obrazu svému a je sice možné, že se to někomu nemuselo líbit, ale já si dovolím tvrdit, že to byla dobrá věc, protože díky tomu probudili zájem o severské legendy i u mladší generace. Podle mého názoru komiksový Thor nepošlapal odkaz své předlohy, ale složil jí poctu.


1. X-Meni
Poprvé se objevili: The X-Men #1 (1962)



Stan Lee stál u zrodu několika týmů, ale mým nejoblíbenějším jsou X-Meni (Stan na nich pracoval se svým neméně známým kolegou Jackem Kirbym). Pravdou je, že pokud Spider-Man odstartoval mou lásku ke komiksům, animovaný seriál X-Men ji rozproudil na plné obrátky.

A není divu, X-Meni nejsou jen obyčejným týmem superhrdinů, je to skupina postav, kterými většinová společnost buďto pohrdá nebo se jich bojí a odsouvá je na okraj. A kdo z nás se občas necítil jako vyvrhel?

X-Meni si to ale nenechali líbit a stali se tak někým, ke komu jsme mohli vhlížet a kdo nám dával naději, což není něco, čím se může pochlubit jen tak nějaký komiksový výtvor.

Než se začnete vztekat, že vám tam chybí ta či ta postava (tuším, že to bude Iron Man nebo Hulk), tak jde o můj subjektivní žebříček, mé oblíbené postavy a budu jedině rád, když do komentářů napíšete, které postavy Stana Lee jsou vaše nej.
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat