Recenze prvních tří dílů nové řady American Horror Story


Hororové šílenství pokračuje. POZOR, OBSAHUJE SPOILERY!!!

Poslední série nesmírně oblíbeného American Horror Story začíná v současnosti, kdy boj mezi Hillary Clintonovou a Donaldem Trumpem o post prezidenta Spojených států již dospěl ke konci. Úvodní znělka s hudbou typickou pro AHS má ještě nelogičtější uspořádání a snoubí ještě podivnější objekty než bývalo zvykem. A to je jen začátek.

Epizoda 1: Noc Voleb (Election Night)

Na úvod dostaneme lehkou masáž volební kampaní, v podobě čekání na výsledky a následnou hysterií. Lesbická dvojice Ally (Sarah Paulson) a Ivy (Allison Pill  Trumpovu výhru nese velice těžce a v jejich domácnosti se propadá panice. Lesbičky tou dobou shánějí novou chůvu pro svého syna Oze (Cooper Dodson). Nikdo z kandidátů je neoslovil, dokud nepřišla dívka Winter Anderson (Billie Lourd). Od prvního okamžiku je jasné, že není obyčejná. Má na šedo obarvené vlasy, nosí stylové oblečení a po prohlášení, že se vzdala univerzity, právě kvůli volbám hlavy státu a nynějším cílem se začlenit do něčího života, si získala jejich srdce. Mají novou chůvu. Winter si s Ozem rozumí a rozhodne se jej "znecitlivět" vůči násilí ukázkami mrtvol a vražd na internetu. Allyiny fobie se dnem za dnem zhoršují. Na scéně se objevuje několik zrůdných klaunů, kteří Ally honí. Všichni si myslí, že je jen pomatená. Kai Anderson (Evan Peters), bratr chůvy Winter, se nechá zmlátit od skupiny Hispanců pracujících v jeho městě. Po smrti radního Changa, už divákům dochází, že nechat se zbít bylo jen součástí plánu ucházet o místo radního.



Epizoda 2: Neboj se tmy (Don´t be afraid of the Dark)

Po návštěvě terapeuta Dr. Rudyho Vincenta (Cheyenne Jackson) se Ally necítí o nic lépe. Její paranoia se prohlubuje, Ivy začíná mít pocit, že to ovlivňuje i Oze. V domě se objeví klaun Twisty (John Carroll Lynch) a Oze vyděsí k smrti. Vše je naaranžováno tak, aby to nasvědčovalo tomu, že Allyiny fóbie ovlivňují jejich syna a promítají se i v jeho mysli. V jejich restauraci se stane vražda a Ally je tou, kdo najde mrtvolu. Podezřelým je Pedro, který v restauraci pracuje. Do domu naproti se po smrti radního Changa nastěhuje poněkud excentrický páreček - Meadow (Leslie Grossman) a Harrison (Billy Eichner)  Wiltonovi. Večer se Ally necítí ve své kůži a Winter jí pomůže se uklidnit v koupeli s pěnou. O par dní později od Wiltonových dostane Ally zbraň, když se jim svěřila se svými obavami, Wiltonovi ji chtějí uklidnit a proto jí jednu ze své sbírky poskytnou. Při výpadku elektřiny pošle pracující šéf kuchařka Ivy svou pravou ruku Pedra do jejich domu, aby Ally donesl nějaké věci, které jim pomůžou během výpadku. Bohužel Ally přemůžou její fóbie a když se Pedro objeví nedopatřením jej zastřelí zbraní, kterou dostala od Wiltonových.

Epizoda 3: Sousedé za Trest (Neighbors from Hell)

Wiltonovi viní Ally ze smrti Pedra, myslí si, že to udělala schválně, že je rasistka a pomatenec. Kai sdílí malíčkovou přísahu s Meadow a Harrisonem, s každým zvlášť. Meadow nechce být stará panna a nechce, aby se její gay manžel stýkal s detektivem Samuelsem (Colton Haynes), který vyšetřuje incidenty v jejich ulici. Harrison se svěří, že si přeje Meadowinu smrt, ale ublížit jí nechce. Restaurace má problémy po Pedrově smrti, obklopují ji demonstranti. Ally jede na místo, ale demonstranti se bouří a obklíčí její auto.  Po sousedství v noci jezdí kamion a vypouští do okolí nějakou zelenou mlhu. Druhý den najde Ally zahradu plnou uhynulého ptactva. Někdo na Craigslistu zadává inzerát, že dvě lesbičky chtějí být podřízené mužskému, proto se u nich objeví naháč a chce po nich orálně uspokojit. Oz dostane od Wiltonových morče, jako gesto, že jsou ve sporu pouze s jeho matkou Ally. Někdo pak morče "umikrovlnkuje". Ally už rupnou nervy a vtrhne k Wilntonovým. A tady přijde zlom - z neurotické panikářky je ochránce smečky a bez pardonu rozdává rány. Malý Oz najde na netu odkaz a tam uvidí svou mamku Ally, jak ji Winter utěšuje ve vaně. Ivy se právem rozčílí a odejde s Ozem ke svým rodičům. Ještě ten večer Meadow zmizí a Harrison z toho viní Ally. Oz vběhne do domu Wiltonových a najde tam všude krev po stěnách

Kdo se vrátil?

Stálice AHS Sarah Paulsonová a Evan Peters jsou klasika. Již třetí sezónu s námi drží Cheyenne Jackson a vrátila se Adina Porter, která zde ztvárňuje reportérku Beverly Hope, která jak doufám, dostane velký prostor v nadcházejících epizodách, protože v předešlé sérii Roanoke mě velmi zaujala. Pamatujete na prodavače v prvním dílu, který Ally utřel hned jak promluvila? To je Chaz Bono, který hrál jednoho z Polkových v Roanoke. A konečně se vrátil i klaun Twisty v podání božského Johna Carrolla Lynche, který ztvárnil v Hotelu notorického homosexuálního vraha Johna Waynea Gacyho.

Kdo přibyl?

Alison Pill, kterou budeme znát především z parodie na komiksové filmy Scott Pilgrim proti zbytku světa (2010). Billie Lourd je dcerou zesnulé herečky Carrie Fisher, která se proslavila především rolí princezny Lei ze Star Wars a opustila nás v loňském roce. Lourd je nadaná umělkyně, vystudovala náboženství a psychologii, objevila se v Billionaire Boys Club a ve Scream Queens po boku Emmy Roberts (AHS: Coven a Freakshow). Dále přibyla poměrně známé tváře Leslie Grossman a Colton Haynes, kterého můžeme znát např. z Teen Wolf a seriálu Arrow.

Na koho se můžeme těšit?

Emma Roberts je již zapsána jako další člen obsazení společně s Frances Conroy. Další nově příchozí bude například Lena Dunham.

Prozatímní dojmy z CULTu

Jako obvykle v prvních 5ti dílech nemáme ani tušení, co se přesně děje, ale přece jen už teď máme dost indicíí na to, abychom se mohli čehosi domýšlet. Nechme hypotézy a teorie tentokrát stranou, slibuji, že se k nim vrátíme v další recenzi.

Vzhledem k přemíře detailů a přílišných rychlozvratů je těžké si udělat jasný názor, jestli je tato série dost dobrá jako její předchůdci nebo jestli pohoří. Bude těžké překonat věhlas Asylumu, Covenu a Freakshow, ale jelikož Hotel se jim vyrovnal a Roanoke byl v těsném závěsu, věřím, že i tahle série naplní očekávání. Už teď se nemohu dočkat další epizody, která nese název "9/11" tedy "Jedenácté září".

Jaká překvapení a odhalení nás čekají?




Sdílej na Google+

Autor: Sandra De Santa

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat