Recenze: Hra o trůny S07E05 (Eastwatch) - Pár zajímavých setkání a návratů, ale místy trochu nuda

Poněkud pomalejší díl. POZOR, SPOILERY!!!

Předchozí epizoda (recenze) Game of Thrones byla rozhodně velkolepá. A tak by pro některé mohlo být zklamáním, že nový díl nazvaný Eastwatch je o poznání klidnější a umírněnější.

Akce je poskrovnu (trocha upalování a pár dobře mířených ran kladivem), tempo je místy dost líné, ale nedá se říct, že by to byla vysloveně pruda. Ano, je tu pár momentů, které by mohly být svižnější a to o dost, ale jinak u Eastwatch asi usínat nebudete.

Aktuální díl vsadil spíše na zajímavá setkání a návraty a také na pár klidnějších zvratů, které ale zřejmě budou mít v budoucnosti výrazné dopady na příběh.

Nejprve zjistíme, že Daenerys (Emilia Clarke) umí být neoblomná, pokud se jí někdo nehodlá podvolit. Bez mrknutí oka nechá shořet dva členy rodu Tarlyů. Může to asi působit dost krutě, ale na druhou stranu, dala jim na výběr, zda se k ní přidají a nebo zemřou.

Ano, ukazuje se, že Matka draků umí být také docela krutá, ale pořád patří k těm nejkladnějším postavám, které v seriálu jsou. Ovšem, začíná být čím dál více zřejmé, že potřebuje někoho, kdo jí bude ukazovat správnou cestu a jak naznačil lord Varys (Conleth Hill), mohl by to být Tyrion (Peter Dinklage).

Ovšem, aktuálně je tu větší problém, než trošku zdivočelá královna a to armáda mrtvých, která se více a více hlásí o slovo.

A jak to tak vypadá, právě ona může sehrát hodně výraznou roli v tom, jakým směrem se bude vyvíjet válka s Lannistery. Tvůrci se rozhodně nebojí posouvat tuhle zápletku zajímavý směrem.

Ne, že bych čekal, že se nakonec všichni nepřátelé spojí a ruku v ruce budou bojovat proti mrtvým (i když stát se to může), ale na určitou dobu to může změnit vztahy mezi jednotlivými stranami konfliktu.

Co si takhle chytit zombíka?

Jsem docela zvědavý na to, co se odehraje za Zdí. Právě tam se Jon Snow (Kit Harington) vydal s hodně svéráznou skupinkou. Plán chytit nemrtvého a předvést ho před Cersei (Lena Headey) je odvážný a riskantní, takže mě hodně zajímá, jak se vyvrbí.

Stejně tak budu napjatě čekat na to, zda Cersei pomůže změna její taktiky, kdy to vypadá, že je ochotna (alespoň na čas a naoko) uzavřít příměří s Daenerys. A ne, že by se jí někdo mohl divit, poté, co jeden jediný drak zamával s její armádou.

V Eastwatch jsme se dočkali více překvapení, především pak zajímavých návratů (Gendry) a setkání (Tyrion a Jaime, Jorah a Daenerys, Jon a Ohař...). Některá mi přišla malinko uspěchaná, ale zase lepší, než kdyby byla zbytečně protahovaná.

Ale i když se v nové epizodě pohybovala spousta postav, tak nejvíce opět zabodoval Tormund Obrozhouba (Kristofer Hivju). Ten pronesl asi pět vět, ale většina z nich hodně pobavila.

Pokud se budeme bavit o zvratech, tak asi nejvíce pozornosti vzbudila hra na kočku a myš v případě Aryi (Maisie Williams) a Malíčka (Aiden Gillen). Malíček opět něco připravuje a očividně v tom má Arya sehrát výraznou roli. Jakou? To se teprve dozvíme.

Stejně tak uvidíme, co chystá Sam (John Bradley), kterého pochopitelně vytočila laxnost mistrů ze Citadely a vydal se pryč vyzbrojen knihami.

Nový díl spíše připravuje půdu pro to, co bude, než aby děj vysloveně posunul hodně dopředu. A přiznám se, že jsem se místy lehce nudil a byl trochu zklamaný, protože jsem si stále vybavoval tempo předchozí epizody, ale nakonec, když se mi pořádně rozleželo, jak Eastwatch pěkně rozehrál partii, která vyvrcholí v dalších dílech, jsem byl více méně spokojen.

Klady

+: Zajímavá setkání a návraty
+: Arya a Malíček
+: Tormund

Zápory

-: Tempo je místy až moc pomalé
-: Po minulé epizodě prostě chybělo více akce

Verdikt:

Pomalejší díl, jehož úkolem je zřejmě připravit půdu pro poslední dvě epizody sedmé řady. To se mu daří, ale přesto by mohlo být tempo občas svižnější.

Hodnocení: 75 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat