Recenze: Hra o trůny S07E04 (The Spoils of War) - Chtěli jste velkolepou bitvu? Tak tady ji máte

Další skvělá epizoda. POZOR, SPOILERY!!!

Minulý díl Game of Thrones nazvaný The Queen´s Justice (recenze) pro nás připravil pár zajímavých zvratů, ale pokud šlo o bitevní scény, tak v tomto ohledu nám toho moc nabídnuto nebylo.

Nová epizoda The Spoils of War ale určitě uspokojí všechny fandy válečné vřavy. I když nejdříve nic nenapovídá tomu, že se něco podobného chystá.

Prvních pár desítek minut se nese v poměrně pomalém tempu, které bych neoznačil za nudné, ale ve srovnání s předchozím dílem se zdá, že Game of Thrones sundala nohu z plynu.

Je tu pár zajímavých okamžiků, například ten, kdy Jon Snow (Kit Harington) ukazuje Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) jeskyni s Dračím sklem a zajímavými malbami (plus přidá lekci z historie), případně vtipný rozhovor s Missandei (Nathalie Emmanuel) a Davosem (Liam Cunningham), ale jednoduše se zdá, že půjde o spíše odpočinkovou epizodu.

Je to ale opravdu jen zdání. To začne být pomalu jasné ve chvíli, kdy se podíváme na Zimohrad. Nejdříve se dočkáme dalšího milého shledání, když Arya (Maisie Williams) dorazí domů (což se trošku zkomplikuje díky dvojici zmatených strážných) a poté si divák užije skvělého přátelského souboje mezi Aryu a Brienne (Gwendoline Christie).

A to je jen malá ochutnávka budoucích událostí, následuje totiž pořádně divoká akce. Daenerys se rozhodne (po menší poradě nejen se svými pobočníky, ale také s Jonem Snowem), že se vydá do víru boje, protože už má plné kecky toho, jak její armáda schytává jednu ránu za druhou.

Bratři jak se patří

Svou pozornost zaměří na vojsko vedené Jaimem (Nikolaj Coster-Waldau) a klanem Tarlyů. Dojde tak na skvěle brutální a neuhlazenou bitvu (opět je sice trošku matoucí, jak se jednotlivé armády dokáží rychle přemisťovat, ale budiž).

Žádné elegantní tanečky, ale drsná krvavá podívaná, do které se navíc zapojí drak. A ten se s tím vůbec nemazlí.

Atmosféra válečné vřavy je nádherně temná, propukne chaos (který je ale pro diváky přehledný), všude pobíhají hořící lidé, létá špína, na hlavami se vznáší drak... Prostě lahoda, ze které mě mrazilo.

A navíc je bitva docela dlouhá, takže si ji můžeme pořádně vychutnat. Žádné sek tam sek sem a hotovo.

Další potěšující věcí je, že se během bitvy odehraje i pár osobnějších příběhů, třeba ten, kdy Tyrion Lannister (Peter Dinklage) musí bojovat s tím, že slíbil svou věrnost Daenerys, ale také nechce, aby Jaime skončil špatně.

Svých patnáct minut slávy si užije Bronn (Jerome Flynn). A v jeho případě jsem docela rozpolcený. Je to skvělá postava, která má skvostné hlášky a sympaticky nesympatické lidové chování. Na druhou stranu jsem v koutku duše doufal, že ho dračí oheň spálí na uhel. Ale asi by mi to bylo nakonec líto.

Setkání Jaimeho a Tyriona (i když to vlastně ani setkání nebylo, neocitli se v těsné blízkosti) a Aryi a Sansy nebyly jediné podobné události, po dlouhé době se Theon (Alfie Allen) podíval do očí Jona. Bylo to samozřejmě hodně napjaté, ale nakonec to pro Theona dopadlo dobře. I když upřímně jsem čekal, že daný okamžik bude dramatičtější.

A docela mě zklamaly i scény s Cersei (Lena Headey). Měla minimum prostoru a její momenty byly poměrně uspěchané a nezáživné.

Jinak ale nemůžu nové epizodě nic vytýkat. Povedla se.

Klady

+: Skvělá bitevní scéna
+: Arya vs Brienne
+: Pár zajímavých shledání

Zápory

-: Scény s Cersei byly uspěchané
-: Setkání Theona a Jona mohlo být dramatičtější

Verdikt:

Zprvu poměrně pomalá epizoda, která ale nabere na obrátkách díky skvělému souboji Aryi a Brienne a následně vyrazí dech velkolepou bitevní scénou.

Hodnocení: 90 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat