Recenze: The Defenders - Komiksový seriál, na který jste čekali

Čistokrevná zábava.

A je to, před pár dny Netflix uvolnil dlouho očekávanou týmovku The Defenders, ve které se sešli hlavní hrdinové z předchozích komiksových seriálů. Jmenovitě jsou to Daredevil (Charlie Cox), Jessica Jones (Krysten Ritter), Luke Cage (Mike Colter) a Iron Fist (Finn Jones).

Předpoklad byl, že půjde o velkolepou událost a ano, je to hodně zábavná podívaná. Asi vám nevyrazí dech záplavou triků, ale potěší spoustou akce, fungující chemií mezi postavami, skvělými záporáky nebo třeba několika pomrknutími na komiksové fandy.

V první řadě bych měl zmínit, že se počítá s tím, že jste viděli předchozí seriály. Nikdo se tu příliš nezabývá vysvětlováním, kdo jsou jednotlivé hlavní i vedlejší postavy, proč dělají to, co dělají a kdo je vlastně ona děsivá organizace Hand. Počítá se s tím, že to víte.

The Defenders nám mimochodem o Hand prozradí zajímavé detaily. Zjistíme spoustu informací o její minulost a také nám bude odhaleno, kterých pět lidí stojí v jejím čele. Dva známe, tři jsou nováčci.

U komiksových seriálů od Netflixu jsme zvyklí na to, že nám představují výtečné záporáky a The Defenders nejsou výjimkou. Je pravda, že z takzvaný Pěti prstů (šéfů organizace Hand) nemají všichni až tolik prostoru a někteří jsou docela nezajímaví, ale minimálně dvě šéfky Hand jsou skvělé.

Řeč je o staré známé Madam Gao (Wai Ching Ho), který je sice obvykle klidná a rozumná, ale také umí být proradná a překvapivě fyzicky nebezpečná. Novou tváří je pak Alexandra (Sigourney Weaver), což je hlava celé organizace.

Není překvapením, že je skvěle zahrána, to se dalo čekat, když ji na starosti dostala Sigourney Weaver, ale je také skvěle napsáná. Na první pohled jde o kultivovanou dámu, která má ráda luxus, ale také je to chladná žena, která vás "sejme", aniž by u toho mrkla.

Společně s Gao jde o více než důstojné soupeře pro The Defenders, nicméně je trošku škoda, že nebylo ukázáno, zda má kromě dlouhověkosti nějaké jiné superschopnosti (například Madam Gao silou vůle mrští s člověkem o zeď, jako by se nechumelilo). Mimochodem, ve spojení s Alexandrou se musím zeptat na jednu věc. To má každý záporák rád vážnou hudbu?

Chemie funguje

Stejně jakou zloduši jsou pro povedený seriál důležité kladné postavy a chemie mezi nimi. Ta šlape na výbornou. Sice se pracuje s klasickým "Nejdříve se nemáme rádi, pak spojíme síly a stanou se z nás kámoši", ale funguje to.

Jessica hláškuje jako o život, Luke platí za hlas rozumu, Daredevil je trochu divokou kartou a Iron Fist naivní rozjívený mladík, který je dost impulzivní.

Vím, že k Iron Fistovi a jeho sólovém seriálu jsou nějaké výhrady, ale mně prostě nevadí, naopak mě baví a bavil mě i v The Defenders.

Navíc, když spojí síly s Lukem Cagem nebo se společně provokují, potěší to. Hlavně pak komiksové fandy, kteří vědí, že tahle dvojka tvoří v kreslené podobě tým Heroes for Hire.

A není to jediné pomrknutí na komiksové znalce, určitě jim udělá radost například vznikající přátelské pouto mezi Colleen (Jessica Henwick) a Misty (Simone Missick), které v komiksu také tvoří tým a to Daughters of the Dragon.

Když už jsme u Misty, ta přijde o ruku a to je něco, co je také známo z komiksů. Jednoduše řečeno, odkazů na kreslené sešity je tu dost a dost.

Bohužel, ne všechny vedlejší postavy mají tolik prostoru, kolik by si zasloužily (zamrzelo mě, že se Trish nezapojila do boje) nebo jsou tu spíše do počtu (Karen), ale s tím se dalo počítat. První řada The Defenders má jen osm dílů, což není moc.

Akce, akce a zase akce

The Defenders jsou výrazně akčním seriálem, takže bitek a přestřelek je tu dost a dost a obvykle povedených. Choreografie je výrazně lepší než v Iron Fistovi (který mě v tomto ohledu zklamal), ale mám jednu výhradu. Spousta soubojů se odehrává v temném prostředí a plno věcí prostě není vidět.

Ovšem, během akčních scén, které nejsou ve stylu "tma a barevné šmouhy" udělá radost spolupráce jednotlivých postav.

Pokud jde o další výhrady, tak ano, jsou tu nějaké okaté náhody a klišé, například se ústřední čtveřice sejde v jednu chvíli ve stejné budově a nepřekvapí závěrečná scéna s Daredevilem, ale takové scenáristické kličky se daly čekat. Občas se musí hrát na efekt. A ještě musím zmínit, že mi během akční scén ne vždy vyhovoval výběr hudby (respektive mě zaskočil jen jednou a to během bitky v poslední epizodě, kdy tvůrci zvolili jakýsi rapový song, který zrovna nelahodil mým uším).

Verdikt:

Velmi sympatická akční podívaná s fungujícím ústředním týmem, výtečnými záporačkami a povedenými pomrknutími na komiksové fandy. Je tu pár negativ v podobě ne úplně ideální práce s některými vedlejšími postavami nebo několika nepřehledných soubojů, ale rozhodně nejde o zklamání.

Klady

+: Chemie mezi hlavními postavami
+: Alexandra a Madam Gao
+: Svižné tempo

Zápory

-: Práce s některými vedlejšími postavami
-: Někdy nepřehledné akční scény

Hodnocení: 75 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat