Manželka Stana Lee výrazně ovlivnila komiksový svět

Bez ní by zřejmě nebyl takový, jak ho známe.

V úterý bohužel zemřela manželka Stana Lee Joan. A jako životní partnerka komiksového guru samozřejmě zanechala stopu v komiksovém světě. Nejen, že měla se Stanem cameo v X-Men: Apokalypsa (2016) a namluvila Madame Web v animovaném seriálu Spider-Man z devadesátých let, ale Stan Lee prozradil to, že bez ní by marvelovské universum zřejmě nebylo takové, jaké je:

SOUVISEJÍCÍ: REŽISÉR X-MENŮ VZPOMÍNÁ NA MANŽELKU STANA LEE

"Psal jsem komiksy a můj vydavatel Martin Goodsman mi řekl, jak chce, abych je dělal. ´Spousta akce, spousta bojových scén, ne příliš rozhovorů. Naši čtenáři nemají rádi spoustu dialogů. Nepoužívejte žádné vzletné výrazy, nejsou dobří, pokud jde o slovní zásobu. Prostě se koncentruj na bojové scény, to je to, co mají rádi.´ No, dokážu napsat souboj, myslím, že stejně dobře, jako každý jiný, ale to nebylo to, čím jsem chtěl strávit svůj život. Co nějaká charakterizace postav? Co nějaké vztahy k postavám? ´Dejte mi bojové scény.´ Takže jsem šel domů a říkám Joanie, ´Víš zlato, myslím, že chci dát výpověď. Myslím, že tahle práce je slepou uličkou. Nikam to nevede. Můžu odejít teď a zkusit najít něco jiného.´ Dala mi tu nejlepší radu na světě. Řekla, ´Proč nenapíšeš jeden komiks tak, jak chceš? Nejhorší věc, která se může stát je, že tě vyhodí, ale ty chceš stejně odejít. Alespoň to ze sebe dostaneš." 

Stan Lee svou ženu poslechl a vznikl komiks, který se stal legendárním:

"Pomyslel jsem si, že je to dobrá rada a tak jsem napsal Fantastickou čtyřku, která byla příběhem, který jsem chtěl udělat. Nebylo to jen o bojových scénách a měl jsem čtyři postavy. Mohl jsem každé z nich dát jinou osobnost a podobně. A udělal jsem to. Martin se k tomu příliš nevyjadřoval, ozval se až po třiceti dnech, kdy se objevily výsledky prodeje a řekl, ´Hele Stane, Fantastická čtyřka si vede dobře. Prodalo se jí více než jakéhokoliv jiného komiksu. Co kdybys udělal pár dalších komiksů jako je tenhle?´ A to odstartovalo celou tuhle věc. Pokud by nebylo mé ženy, neseděl bych tady. Seděl bych venku a říkal, ´Hej, nemáte niklák?" 

To prohlásil Stan během jeho akce v Paley Center For Media, jejíž výtěžek poputuje na charitu.

Jak vidíte, není přehnané tvrdit, že Joan výrazně ovlivnila komiksový svět.

Zdroj: ComicBook


Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat