Recenze: Iron Fist - Že je tohle nepovedený komiksový seriál? Kecy, je to bezva zábava

Ne tak špatné, jak jste možná slyšeli. POZOR, SPOILERY!!!

Čtvrtý seriál, který vznikl ve spolupráci Marvelu a Netflixu Iron Fist má pověst jejich nejhoršího projektu. Ale pokud jde o mě, tak bych si s tím dovolil nesouhlasit. Není tak povedený jako Daredevil, ale pobavil mě lépe než Luke Cage a zhruba stejně jako Jessica Jones.

Zčásti je to také díky tomu, že jsem fanda asijské mytologie a bojových umění, což jsou témata, která se seriálem výrazně (ale ne přehnaně) prolínají. Ale jsou i jiné aspekty, díky kterým je seriál zábavný.

Má sice určité mezery a často nejsou úplně malé, ale i tak se domnívám, že kritika mířící na Iron Fista je místy až přehnaná .

Hlavní slabinou je scénář. Nejdříve to začne spíše jako telenovela, hodně se řeší rodinné vztahy a podobné záležitosti, což pokračuje i dál, ale navíc se začne příběh komplikovat pod nánosem méně či více laciných zvratů.

Scénář by si jednoduše zasloužil ještě hodně vypilovat. Místy není skoro jasné, co je vlastní ústřední dějová linie, kam celý seriál směřuje.

Je to Dannyho (Finn Jones) cesta za tím, stát se "správný" Iron Fistem? Jeho snaha zničit zločineckou origanizaci Hand? Nebo snad poražení Harolda Meachuma (David Wenham)... Zdánlivě nosných příběhových linek je tu až moc.

Kdyby se tvůrci soustředili na jednu a pořádně ji "vypilovali", bylo by to lepší, než aby se pozornost třištila mezi takové množství zápletek.

Bezva záporačka

Scénář někdy selhává i v případě postav. Danny je napsán relativně dobře, i když by neškodilo přidat v jeho případě na humoru (pokud si dobře vzpomínám, komiksový Danny je docela vtipálek) a ubrat na momentech, kdy ho zaplaví vzpomínky na tragické události z jeho života a on začíná šílet. Také hádám, že Finn Jones asi nesedne úplně každému, ale mně přišel jako fajn volba.

Zřejmě nejlépe napsanou postavou je Colleen Wing (Jessica Henwick). Ta je nejen skvěle zahraná, ale je také zajímavě zpracovaná a její příběh se vyvíjí zajímavým směrem.

Stejně tak Ward Meachum (Tom Pelphrey) má zajímavé představitele a v závěrečných epizodách i možná trochu zběsilý, ale působivý vývoj. Člověk tak rychle zapomene na prvních pár dílů, ve kterých je to ne úplně dobře napsaná postava.

Bohužel, zklamáním byla Joy Meachum (Jessica Stroup), která celou dobu působí jako relativně sympatická a chápající slečna, ale nakonec se (aniž k tomu vlastně měla logický důvod) rozhodně souhlasit s Dannyho smrtí. Stačil jeden moment a kompletně se změnil můj názor na ni. Něco podobného můžu prohlásit i Davosovi (Sacha Dhawan).

Seriály od Netflixu/Marvelu si dávají hodně záležet na záporácích. Platí to i v tomto případě. Očekávatelně se nedočkáme tak skvělých padouchů, jakým byl Kingpin v Daredevilovi, ale madam Gao (Wai Ching Ho) byla rozhodně působivou protivnicí hlavního hrdiny.

V jejím stínu pak zůstali Bakuto (Ramón Rodríguez) a zmíněný Harold. I když ani ne tak vinou herců, kteří je měli na starosti, ale spíše scenáristů, kteří jim buď nedali dost prostoru (Bakuto) nebo s nimi prováděli psí kusy (Harold).

Co pak potěšilo, byla výrazná role Claire Temple (Rosario Dawson) a pár skvělých scén Jeri Hogarth (Carrie-Anne Moss). Nejen, že jsou obě dámy fajn, ale navíc jejich přítomnost podpořila pocit, že Iron Fist je součástí většího universa.

Slušné bojové scény. Ale mohlo to být lelepší

Po zhlédnutí první epizody jsem byl dost zklamaný z úrovně akčních scén. Iron Fist je ze čtveřice hrdinů nejlepším bojovníkem a tak by člověk čekal, že souboje budou špičkové. Nebyly. Ne v pilotním dílu.

Naštěstí se to časem zlepšilo, některé momenty byly hodně povedené, ale Daredevil v tomto ohledu stejně zůstává nepřekonán. Choreografie soubojů ještě potřebuje nějakou péči a doufám, že bude ve druhé řadě lepší.

Pokud seriál drží oproti kolegům nějaké prvenství, tak to zřejmě bude brutalita. Některé chvilky jsou velmi krvavé, což seriálu docela sluší.

Iron Fist nakonec dopadl lépe, než jsem si po první části myslel. Má několik výrazných chyb, ale přesto zvládne pobavit a člověk se často těší na každou další epizodu.

Verdikt:

Iron Fist má hodně zmatený a nekonzistentní příběh. Ten by si zasloužil trošku "osekat" a zpřehlednit. Stejně tak některé postavy by potřebovaly, aby se o ně scenáristé lépe postarali. Pokud jde o bojové scény, tak ty jsou relativně fajn, ale rezervy mají. Naopak potěší někteří fajn hrdinové, působivá záporačka a intenzivní násilí. Ne nejlepší, ale ani nehorší seriál z produkce Netflixu/Marvelu.

Klady

+: Většina ústředních postav je fajn
+: Madam Gao je fajn záporačka
+: Brutalita seriálu sluší

Zápory

-: Zmatený a nevypilovaný děj
-: Chování některých postav (Joy, Davos...)
-: Bojové scény by mohly být lepší

Hodnocení: 70 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat