Recenze: Živí mrtví S07E16 (The First Day of the Rest of Your Life) - Závěr sedmé řady je slabota

Sice ne tak nepovedené jako konec šesté řady, ale pořád žádná sláva. POZOR, SPOILERY!!!

Pokud jde o závěr sedmé řady The Walking Dead bál jsem se toho, že se v něm dočkáme počátku vzpoury proti Neganovi (Jeffrey Dean Morgan) a v tom nejlepším to skončí.

Pak ale zazněla prohlášení ve stylu, že se ve finále sedmé série dočkáme "zakončení", které nás uspokojí, takže jsem se trochu uklidnil. 

Očividně jsem byl ale moc velký optimista, protože poslední epizoda aktuální řady možná uzavřela pár menších dějových linek, ale stalo se přesně to, čeho jsem se děsil. V tom nejlepším daný díl skončil.

Není to tak nepříjemné, jako otevřený konec v případě šesté série, ale musím říct, že jsem docela rozčarovaný. Finále sedmé řady nabídlo jen malou ochutnávku rebelie a to nejlepší si schovalo na později. 

Nevím, jestli jsem víc zklamaný nebo naštvaný, ale jistý jsem si tím, že jsem nespokojený. Finální epizoda vsadila na stejnou taktiku, kterou jsme viděli v průběhu celé sedmé řady - pomalé tempo a roztahování zápletek, které by se daly odvyprávět za 10 nebo 15 minut, na celý díl. 

Předpokládám, že jste jako já očekávali, že většina pozornosti bude věnována střetu Saviors a aliance Alexandrie, Hilltop, Kingdom a lidí ze skládky, ale ke skutečnému střetu dojde až v závěrečné třetině. 

Většinu stopáže budete sledovat Sashu (Sonequa Martin-Green) a její vzpomínky na Abrahama (Michael Cudlitz). 

To by mi vlastně ani tolik nevadilo, Sashu i Abrahama mám rád a Sasha si prostor zasloužila, protože sehrála v útoku na Negana důležitou roli, ale její dějová linka byla až příliš natahována a někdy šlo o obyčejnou "vatu".

Alespoň, že návrat do minulosti a zápletka se Sashou ze současnosti vyvolaly určité emoce a bylo to vcelku melancholické a dojemné, ale ne přehnaně laciné.

Akce? Chabá a slabá

Propuknutí vzpoury se dočkáme až v závěrečných dvaceti minutách (epizoda má zhruba hodinu bez reklam) a ani to vás asi nenadchne. Tvůrcům jdou skvěle bitky s nemrtvými, ale souboje lidé vs lidé nejsou žádná sláva. 

Přestřelky postrádaly pořádný spád, byly zmatené (občas nebylo jasné, kdo je kdo) a navíc většinou trvaly velmi krátce. Naivně jsem doufal, že dojde na pořádnou divočinu a ony jsou to nakonec nepřehledné podivně sestříhané akční scény, které skončí dříve, než se něco pořádného stane. 

Alespoň, že si zařádil tygr, jinak bych byl hodně rozčarovaný. Nebo spíše vytočený. 

Mimochodem, ruku nahotu, kdo byl překvapen, že pomoc se přiřítila ve chvíli, kdy měl Carl (Chandler Riggs) zemřít?

Ale abych jen nepeskoval, tak proslov Maggie (Lauren Cohan) v závěru byl docela milý a pobavila mě Jadis (Pollyanna McIntosh), která měla povedené hlášky (na které jsem vlivem zrady rychle zapomněl).

Ano, finále sedmé řady mě rozčílilo o něco méně, než konec předchozí série, ale ani tak jsem zdaleka nedostal to, v co jsem doufal a bylo nám slibováno. Kde jsou ty časy, kdy se děj Živých mrtvých netáhl jako nudle z nosu.

Verdikt:

Bylo nám slibováno uspokojivé uzavření příběhu. Nedostali jsme ho. Dočkali jsme se něčeho jiného, chabých akčních scén, pár "nepřekvapivých překvapení" a utnutí dění v tom nejlepším. Ještě, že Jadis byla vtipná a linka se Sashou emocionálně fungovala, jinak by tahle epizoda stála za prd.

Klady

+: Dobře zvládnutý odchod Sashy
+: Vtipná Jadis
+: Tygřice Shiva

Zápory

-: Žádné pořádné uzavření se nekonalo
-: Akce je slabá, hodně slabá
-: Zvraty obvykle nepřekvapí

Hodnocení: 50 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat