Začněte se bát o své oblíbené seriály, zřejmě hrozí další stávka scenáristů

Snad se to nějak vyřeší.

Možná si vzpomínáte na rok 2007, kdy propukla takzvaná stávka scenáristů a několik měsíců autoři odmítali psát scénáře k seriálům, což nemělo úplně malé dopady. Poznamenalo to několik sérií, například druhou řadu Hrdinů, kteří se z toho už nedokázali vzpamatovat.

A zdá se, že hrozí další podobná situace, protože několik scenáristických organizací není spokojených s platovými podmínkami.

Jednání se zástupci televizí proběhnou 13. března, takže zatím netřeba úplně panikařit, ale proslýchá se, že je tu reálná možnost, že by nemuseli zástupci jednotlivých skupin odejít od stolu spokojeni.

Není se úplně čemu divit, i přes fakt, že bez scenáristů by to prostě nešlo, tak jejich platy nejsou vždy dechberoucí. Tedy ve srovnání s našimi ano, ale když se člověk zamyslí nad tím, že některé herecké hvězdy berou sto, dvě stě nebo i milionů dolarů za epizodu, zatímco scenáristé dostávají výrazně méně, není divu, že jsou občas nevrlí.

Prvního května vyprší dohoda Theatrical and Television Basic Agreement, která zaručuje autorům minimální částku garantovanou za scénář a bude se jednat o nové. A je jasné, že se zástupci scenáristů budou hodně snažit, aby se základní plat navýšil (minimální částky se pohybují v rozmezí od 38 tisíc dolarů do 69,5 tisíce dolarů podle typu scénáře). Naopak, televizní stanice se jistě budou pokoušet udržet odměny, co nejníže.

Snad se zvládnou nějak dohodnout. Ale i kdyby ne hned, aktuální televizní sezóna zřejmě ovlivněna nebude, autoři očividně nejsou zase tak rázní, protože minulá stávka byla v mezisezóně. A pokud bude další, tak v létě a to je období, kdy mají standardní seriály pauzu.

Myslíte, že mají scenáristé právo na vyšší platy nebo vám přijdou dostatečné?
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat