Recenze: The Walking Dead S07E11 (Hostiles and Calamities) - Slizoun, zbabělec a brutální vražda

V hlavní roli Eugene. POZOR, SPOILERY!!!

Jak už jsem naznačil, nový díl Živých mrtvých se věnuje hlavně Eugenovi (Josh McDermitt). A abych se přiznal, vlastně jsem zapomněl na to, že se dostal do pazour Neganovi (Jeffrey Dean Morgan). Až úvodní scéna, ve které byl Eugene přivezen do sídla Saviors, mi připomněla, co se s ním v minulosti událo.

Drtivá většina epizody se zabývá tím, jak si Eugen zvyká na život s novou partičkou a jak asi tušíte, jde o jeden z těch dílů, které mají hodně pomalé tempo.

To nemusí být negativum, ale důležité je, aby byla v centru dění zajímavá postava. Lhal bych, kdybych tvrdil, že Eugene je jedním z mých oblíbenců, ale současně nemám problém s tím přiznat, že jde o svéráznou postavu, která má potenciál.

Je to srab, velký srab a právě díky jeho strachu se z něj stává někdo, kdo udělá v podstatě cokoliv, aby přežil. To se nám tentokrát potvrdí víc, než kdykoliv předtím. Přestože se ho Rickova (Andrew Lincoln) skupina ujala a starala se o něj, Eugene zřejmě nemá problém změnit strany, pokud na něj někdo udělá bu bu bu a nebo mu nabídne něco, co má rád (třeba okurky).

Doufám, že to není tak, jak to vypadá a že má Eugene něco za lubem, ale nejsem si tím úplně jistý. A pokud je to opravdu takový podvraťák, tak je to ještě větší srab, než se původně zdálo (pokud je to vůbec možné).

A nejen proto, že je zřejmě zrádcem, mi ve scénách, kdy se klepal strachy, lezl silně na nervy. Pokud jde o mě, tak to tvůrci někdy přehání a Eugenovo srabáctví už je příliš okaté. Klepe se jako ratlík, potí se jako 120 kg macek při chůzi do schodů... skoro se na to nedá dívat.

Je to jasné, Dwight je hajzl

Musím ale poznamenat, že Eugene je i vtipný. Sice nechtěně, ale pobaví. Jeho promenádování se se zavařovací sklenicí, mluvení se ženami nebo záchvat hrabivosti vyvolají úsměv na rtech.

Usmívat se ale určitě nebudete při pohledu na chování Dwighta (Austin Amelio). Před nějakou dobou jsem chvíli věřil tomu, že by nemusel být tak špatný, jak se zdá, vypadalo to, že Daryl (Norman Reedus) v něm probudil jiskru lidskosti, ale ta hodně rychle zhasla.

V aktuálním dílu se ukázalo, že je to čistokrevný slizoun a záporák. I když je Negan ústředním zloduchem sedmé řady, tak tentokrát ve mně silnější negativní emoce probouzel právě Dwight. A to i přes fakt, že právě Negan byl vykonavatelem jediné vraždy v tomto dílu (a byla to hodně nepříjemná podívaná).

Negan je jasný padouch, brutální a má rád divadýlko, Dwight na to jde jinak, skrze lhaní a intrikování a to je, alespoň z mého pohledu, působivější než mlácení lidí basebalovou pálkou do hlavy.

Další sympaticky nesympatickou věcí na Dwightovi je to, že vlastně nevíme, co má přesně v plánu. Hodlá podrazit nohy Neganovi? Nebo mu snad leze hlouběji a hlouběji do hýžďové oblasti? Stejně jako u Eugena to není úplně jasné, zjistíme to až v dalších dílech.

A u nich doufám, že budou o něco svižnější. Obecně nejsem příliš velký fanda epizod, které se točí kolem jedné či dvou postav, protože obvykle zbytečně roztahují zápletky na celý díl a je to místy až nudné.

To díl Hostiles and Calamities sice není, ne jako celek, ale je tu několik nezáživných pasáží. Další věcí, která mě zklamala, bylo chování Neganových manželek. Nechce se mi věřit, že by byly tak naivní, aby zkoušely využít někoho, koho ani neznají a hodlají s jeho pomocí zabít Negana. Přece jen, jsou si moc dobře vědomy toho, jak Negan jedná se zrádci a důvěřovat osobě, se kterou strávily jeden večer hraním videoher a odpalováním nafouklých rukavic není úplně moudrý krok.

Očekával jsem, že vyjde najevo, že jde o test loajality ze strany Negana, ale nakonec tomu tak nebylo (tedy myslím, pokud ano, tak jsem ti toho nevšiml).

Nová epizoda nebyla špatná, měla pár silných okamžiků, ale ne dost, abyste na tenhle díl vzpomínali ještě týden.

Verdikt:

Pozvolně plynoucí epizoda, která je věnována hlavně Eugenovi a Dwightovi. To jsou sice zajímavé postavy, ale ne tak zajímavé, aby byl nový díl něčím speciálním. Není špatný, není vynikající, je slušný.

Klady

+: Vtipné chvilky s Eugenem
+: Záporák Dwight


Zápory

-: Některé nudné scény
-: Plán Neganových žen není zrovna promyšlený

Hodnocení: 70 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat