Recenze: Legion S01E01 (Chapter 1) - Tak divný komiksový seriál tu dlouho nebyl

Asi ne pro každého, ale povedené to je.

Stanice FX se rozhodla, že se přidá k většině ostatních televizí a také nabídne komiksový seriál. Ten našel inspiraci u postavy jménem David Haller alias Legion. Jde o syna Profesora X (v seriálu se prý objeví, ale ne v první řadě) a stejně jako on má telepatické schopnosti, ale navíc i telekinetické (myslí ovládá předměty).

A právě jeho nadání ho dostane do psychiatrické léčebny, protože se on i okolí domnívají, že je mentálně nemocný.

V ústavu se odehrává valná většina prvního dílu a musím vás předem upozornit na to, že tempo zhruba 75 % stopáže není kdovíjak rychlé. Seznamujeme se s Davidem (Dan Stevens) a dalšími postavami, velmi pomalu zjišťujeme pravdu o tom, jak to s ústředním hrdinou je, děj plyne poměrně líně.

Nemůžu říct, že bych se nudil, ale úplně bych neprotestoval, kdyby bylo dění o něco svižnější. Na obrátkách Legion nabere až v závěrečných minutých, ale zase to stojí za to. Akce je svižná, přehledná a zajímavá díky tomu, že se jí účastní aktéři s nadlidskými schopnostmi.

Pokud ale pominu Davida a jeho přítelkyni Syd (Rachel Keller), kteří mají dost prostoru, s ostatními mutanty se seznámíme jen zběžně, více o nich zjistíme až v dalších epizodách.

Je to tak divné, až je to skvělé

Ale v Legion se objevují i "obyčejní" lidé a musím říct, že jde obvykle o hodně svérázné jedince. Příkladem budiž další z pacientek léčebny Lenny (Aubrey Plaza), která je roztomile "ulítlá". To je ostatně více postav a věcí.

Legion je překvapivě bizarní seriál, který vás zavalí hromadou různých podivných výjevů (pocházejících především z Davidovy hlavy) a někdy je to možná až moc ujeté a působí to dost chaoticky.

Ne, že by forma vítězila nad obsahem, tyhle fantaskní scény mají obvykle svůj smysl, ale je jich tolik a někdy jsou tak zvláštní, že vás to asi zaskočí. A přestože obvykle pochopíte, co vám mají sdělit, je i pár těch, u kterých to není až tak jasné.

Párkrát jsem si vybavil skvělý seriál Hannibal, který s podobnými momenty také nešetřil, ale i to možná bylo důvodem, proč neoslovil většinové publikum. Byl jednoduše moc divný.

A Legion také není asi něco, co sedne každému. Zřejmě bude pár těch, kteří nepřijdou na chuť projektu, ve kterém zničehonic začnou postavy tančit jako v bollywoodském filmu.

Já bych možná onu "šílenost" malinko utlumil, protože se může stát, že to seriálu u určité části publika podrazí nohy, ale Legion má tu výhodu, že běží na kabelové televizi, takže si může dovolit být podstatně bizarnější než projekty, které vysílají standardní stanice.

Někdo si tu pořádně vyhrál

To, že tvůrci popustili uzdu fantasii jim dovolilo si hodně pohrát s vizuály a za to zaslouží pochvalu. Seriál se odehrává zřejmě v nedávné minulosti, ale stylizace kostýmů zase vypadá, že jsme se vrátili o pár desítek let zpátky a nějakým zvláštním způsobem to funguje.

Další věcí, která mě příjemně překvapila je to, že přes všechnu tu pestrost a šílenost, umí být Legion mrazivý a atmosférický. Je tu několik scén, které jsou zneklidňující. Ale také nechybí pár vtipných momentů.

Vyznívá to tak, že jde hodně nesourodý koktej, ale ač se tomu sám divím, dohromady to šlape skoro jako hodinky. Největší problém tak vidím jen ve zbytečně líném tempu, ale jinak musím říct, že z Legion by se mohla vyklubat skoro až kultovní záležitost.

Verdikt:

Velmi zvláštní podívaná. Místy je to temné, místy vtipné a místy silně bizarní. Ale ač to zní jako když mutantní pejsek s kočičkou vařili dort, tak to prostě dohromady funguje. Snad jen tempo by mohlo být svižnější.

Klady

+: Skvělé obsazení
+: Obrazově velmi hravé
+: Atmosférické

Zápory

-: Některé scény jsou až moc ujeté
-: Někdy se to hooooodně táhne

Hodnocení: 8/10
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat