5 nezapomenutelných rolí Františka Peterky

Včera nás bohužel opustil, ale ve filmovém a televizním světě za sebou zanechal nesmazatelnou stopu.

Určitě vám neunikla smutná zpráva o úmrtí herce Františka Peterky. Ten zemřel v úctyhodném věku 94 let. A jistě nebudu přehánět, když prohlásím, že ve světě divadla, filmu a televize zůstane jeho odkaz hodně patrný ještě velmi velmi dlouho.

Herec se objevil v desítkách filmů a seriálů, ale přesto nebylo těžké vybrat pět těch (alespoň pro mě) nejvýraznějších. Tady jsou:

5. Trenér juda v Jáchyme, hoď ho do stroje (1974)

Role v rozverné komedie z roku 1974 možná nepatří k největším, pokud jde o množství času, který postava trenéra juda strávila na obrazovce, ale rozhodně šlo o hodně výrazný part, který si určitě velmi dobře pamatuje každý, kdo film viděl.



4. Francis Owens v Čtyři vraždy stačí, drahoušku (1970)

František si zahrál v hromadě filmů, ale obvykle ve vedlejších rolích. Ovšem i když často neměl příliš prostoru, dokázal ho plně zúročit. Jedním z důkazů je i neodolatelná role gangstera v klasické komedii Čtyři vraždy stačí, drahoušku.


3. Kája v Zítra to roztočíme, drahoušku (1976) a Co je doma, to se počítá (1980)

Jak už to tak u lidovějších komedií bývá, někteří se u nich královsky baví a jiní ohrnují nos, protože to je to podle nich příliš přízemní zábava. Ale ať už paříte do jedné nebo druhé skupiny, musíte přiznat, že tyhle filmy byly obsazeny výtečně a František Peterka se mezi hereckou elitou rozhodně neztratil.

2. Tonda Majer v Přežil jsem svou smrt (1960)

Přestože se herec proslavil hlavně díky komediálním a pohádkovým projektům, objevil se i ve vážnějších kouscích. Například v dramatu Přežil jsem svou smrt, které mrazivě mapuje život v koncentračním táboře.




1. Krakonoš v Krkonošských pohádkách (1974)

František Peterka má na kontě množství rolí, ale pro mě navždy zůstane hlavně Krakonošem z milovaného a vysoce ceněném večerníčku Krkonošské pohádky. Tuhle podívanou jsem miloval, miluji a milovat budu a to nejen díky nesmírně příjemné atmosféře, ale hlavně kvůli skvělému obsazení, jehož neodmyslitelnou součástí byl právě František.

Mimochodem, věděli jste, že si herec zahrál Fantomase v seriálu Arabela?

Která role oblíbeného herce je vaše nejoblíbenější?
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat