Recenze: Tyrant (3. řada) - Ne úplně ideální rozloučení

Ale špatné to také nebylo.

Když jsem se pouštěl do sledování první řady seriálu Tyrant, moc jsem toho neočekával a to i přes fakt, že jde o projekt od Gideona Raffa, tvůrce mnou oblíbeného Homelandu. Nakonec mě ale seriál překvapil tím, jak povedený a zábavný byl.

Druhá řada už mě tolik neoslovila, ale i tak šlo o docela slušnou podívanou, byť nabízela pár až absurdních zvratů a zápletek. A pokud jde o třetí sérii, tak tu bohužel musím nazvat mírným rozčarováním.

Mrzí mě to nejen z důvodu toho, že mě první série nadchla, ale především proto, že Tyrant už nebude mít šanci si napravit reputaci, protože ho stanice FX zrušila. Třetí sezóna byla poslední.

Její námět nebyl špatný. Nápad zaměřit se na to, jak se z kdysi velmi morálně smýšlejícího Bassama (Adam Rayner), který uměl rozlišit, co je dobré a co špatné, stává pod tlakem událostí to, čím nejvíce pohrdal, despotický tyran, byl zajímavý. Jenže problematické je, jakým způsobem byla jeho přeměna prezentovaná.

Není těžké pochopit, proč se jeho pohled na svět mění, dojde k několika událostem, které ho zasáhnou. Ovšem, i tak působí jeho transformace z milého lékaře z Pasadeny v nekompromisního diktátora v určitých okamžicích nepřirozeně a skoro až neuvěřitelně.

Ve třetí řadě překvapilo více postav. Hlavně pak Molly (Jennifer Finnigan) a Leila (Moran Atias). Pokud bych to zjednodušil, prohodily si role. Molly byla sympatickou manželkou a matkou se srdcem na dlani, Leila byla nekompromisní chladná dáma, která ráda manipulovala s ostatními.

Tentokrát je z Molly pomstychtivá fúrie, Leila je zase sveřepou bojovníci za demokracii. A zatímco v prvním případě pro to mám pochopení, není těžké porozumět tomu, co Molly vede k její bezcitnosti, otočení Leily o 180 stupňů je poněkud zvláštní.

Obecně není vývoj postav asi tak zvládnutý, jak by si tvůrci a hlavně diváci přáli. Malou útěchou ale budiž to, že byly alespoň dobře zahrány.

Politika, politika a zase ta politika

Úplně v sedmém nebi jsem nebyl ani z toho, jak moc pozornosti se věnovalo politice. Ta byla součástí Tyrantu od začátku, ale ve třetí řadě tvoří podstatnou část děje a bez ohledu na fakt, že příběh reaguje na aktuální události ve světě, není to místy zrovna strhující.

Pletichaří se, přetahuje se o moc, vyjednává, objevují se a mizí různé frakce, ale bohužel to není publiku předkládáno ve zrovna lákavé formě, Je to místy zmatené a hlavně několikrát nezáživné. To, co funguje ve zmíněném Homelandu nebo House of Cards, tady příliš nezabírá.

Opět se vracím k první řadě. V ní Tyran umně kombinoval politické motivy a rodinné drama. Ve třetí sérii už to nešlape jako švýcarské hodiny. Boj o moc není úplně strhující, je spíše chaotický a skoro by se chtělo říct až nudný.

Zřejmě na tom má nemalou vinu, že už se pozornost nesoustředí na souboj Bassama a Jamala (Ashraf Barhom). To byla lehce pochopitelná dějová linka, která byla zajímavá a nepřekombinovaná.

Popravdě, odchod Jamala mě nebolel jako některé jiné, jako postava mi vysloveně nechyběla (nebyl jsem ten, kterému přišla zrovna sympatická), ale objektivně řečeno děj kvůli její absenci utrpěl.

Já jsem vždy patřil do Týmu Barry, ale to už neplatí. Bez ohledu na to, že jsem s ním soucítil, neměl to kluk lehké, tak se pro některé jeho kroky těžce hledalo pochopení. Ale co bylo nejhorší, byl fakt, že jsme na konci zjistili, že je jen obyčejnou loutkou, se kterou si ostatní pohrávají. Ale to, jak velitel Maloof (Adam Henderson-Scott) vmetl Bassamovi do očí pravdu o tom, jakou roli ve skutečnosti hraje, bylo skvělé.

Byl to jeden z vrcholů finální epizody, která byla jinak docela poklidná a negradovala. Bylo jasné, že tvůrci očekávají, že dostanou šanci v příběhu dál pokračovat. Tím pádem zůstalo mnoho dějových linek neuzavřených. Naštěstí ne ve stylu "zrušení mě bude štvát měsíce, protože nezjistím, jak to dopadlo", ale některé otevřené konce by si zasloužily ukončit.

Ano, poslední série mě zklamala. Ale nemůžu říct, že by byla až tak hrozná, abych se na ni díval jen z nutnosti. Bez ohledu na hromadu chyb šlo o docela zábavnou podívanou. Ale zdaleka ne tolik, jako v případě první řady.

Seriálu by hodně prospělo, kdyby nebyl tak zmatený, vypustily se některé dějové linie a pár postav také působí navíc.

Ve zkratce:

Určitě ne uspokojivé rozloučení se seriálem, který začal hodně zajímavě. Vývoj postav často působí násilně, děj třetí řady je dost překombinovaný a místy nezábavný a sympatie k hlavní postavě se rychle vytrácí. Není to úplně špatná podívaná, ale první série byla mnohem lepší.

Klady

+: Kvalitní herecké výkony
+: Některé scény zvládly probudit emoce
+: Seriál reaguje na aktuální geopolitickou situaci


Zápory

-: Často dost neuvěřitelný vývoj postav
-: Překombinovaný děj
-: Přílišný důraz na politické motivy

Hodnocení: 60 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat