Recenze: Lethal Weapon S01E01 (The Pilot) - Překvapení, seriálová Smrtonosná zbraň není vůbec špatná

Lepší, než byste čekali.

Asi nejsem sám, kdo začne kroutit očima, když se dozví, že se chystá seriál na motivy nějakého úspěšného filmu. A ve chvíli, kdy se objevily informace, že vznikne televizní verze filmů Smrtonosná zbraň, mi málem hrůzou vypadly bulvy z očních důlků. Ale světe div se, seriál je zábavnější, než byste možná čekali.

V první řadě je ale nutné ujasnit si, že představitelé ústředních rolích nejsou Danny Glover a Mel Gibson. Jen hodně optimističtí nebo naivní lidé asi doufali v to, že se podaří obsadit stejně charismatické herce.

Noví Murtaugh (Damon Wayans) a Riggs (Clayne Crawford) jsou jiní, než jejich předchůdci, které známe z kina. Ale ne špatní. Vůbec ne špatní. Chemie mezi nimi funguje, jejich vzájemné rýpání je zábavné a po první epizodě se zdá, že by z nich mohl být velmi dobrý tým.

V prvních pár minutách jsem si musel zvykat na Crawforda jako Riggse, něco se mi na něm nezdálo, ale je onen typ, který vám nejprve nemusí sednout, ovšem za moment zjistíte, že je charismatičtější než se původně jevil.

Překvapivě mě nakonec více zaskočil Damon Wayans jako Murtaugh. Oproti originálu je jeho verze o něco více komediální a "divočejší". Filmový Murtaugh byl klidnější a usedlejší. Ale ani nová varianta "stárnoucího otce od rodiny" není úplně mimo mísu. I když zatím to není to pravé ořechové.

Musí to být prostě cool a moderní

Když dojde řeč na ostatní postavy, zatím se na obrazovce jen mihly, tím pádem těžko soudit, co od nich očekávat. Ale určitě se dá poznamenat, že bylo obsazeno pár zajímavých jmen.

Nedílnou součástí Smrtonosné zbraně je samozřejmě akce a v první části je jí slušné množství. A jak se dalo čekat, tvůrci se snažili, aby byla, co nejvíce "cool" a  stylová, tak aby oslovila dnešní generaci, která fandím filmů jako Rychle a zběsile.

Tím pádem jsou akční momenty někdy hodně divoké a místy možná až moc přepálené. Není ale divu, režii první (a druhé) epizody dostal na starosti korunní princ (králem je Michael Bay) přehnané akce McG.

Přestřelky a honičky nejsou až tak šílené, abyste se tomu museli smát, ale jsou natolik divoké, že budete občas  kroutit hlavou.

Co se týče příběhu, zdá se, že se tvůrci přiklonili k epizodnímu pojetí, takže každý díl bude nabízet vlastní zápletku a věřím, že v případě Smrtonosné zbraně je to vhodný krok. Aniž bych chtěl původní filmy urazit (jsem jejich velký fanda), jejich děj nebyl až tak komplexní, aby se dal roztáhnout třeba na 22 částí.

Nejsilnější stránkou filmové podoby byla jednoduše ústřední dvojka a zdá se, že to by mohlo platit i v případě seriálu. Riggs a Murtaugh jsou napsaní i zahraní dobře. Jinak, než ve filmové verzi, ale to není zápor, bylo by úsměvné (nebo možná smutné a marné), kdyby se je Crawford a Wayans snažili kopírovat Gibsona a Glovera.

Pokud pomineme fungující ústřední duo, tak tu máme svižný akční seriál, který toho ale oproti konkurenci zase tolik nenabízí. Smrtonosná zbraň tak může být ráda, že televizní Riggs a Murtaugh neztratili příliš ze svého kouzla.

Ve zkratce:

Rozhodně ne žádný propadák. Seriáloví Murtaugh a Riggs jsou jiní, než jejich filmové verze, ale chemie mezi nimi funguje a dovedou pobavit. Kromě toho první epizoda nabízí dostatek (trochu přehnané) akce a svižné tempo. Není to milník akční seriálové tvorby, ale také nic, co by dělalo filmové předloze vyslovenou ostudu.

Klady

+: Ústřední duo funguje
+: Humor
+: Svižné tempo

Zápory

-: Někdy je akce trochu přepálená
-: Wayansův Murtaugh je někdy moc "komediální"

Hodnocení: 65 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat