Recenze: The Good Place S01E01 (Everything Is Fine) - Konečně originální sitcom

Skvělé, skvělé, skvělé.

Stanice NBC sice stojí za jedním z nejúspěšnějších sitcomů všech dob a to Přátelé, ale v posledních letech jí tenhle žánr úplně nejde.

To by ale mohla změnit novinka The Good Place. I když pravda, je na tom podobně jako jiný povedený seriál Community, který byl skvělý, ale neoslovil většinové publikum.

Stejně jako Community, i The Good Place je hodně svéráznou podívanou. Tím pádem nezbývá než doufat, že si seriál najde širokou základnu fandů, protože si to rozhodně zaslouží.

Je to docela absurdní podívaná, humor je zvláštní, ale pokud mu přijdete na chuť, budete se skvěle bavit.

Už samotná zápletka není úplně standardní. V centru dění je žena jménem Eleanor Shellstrop (Kristen Bell), která zemře (zabije ji reklama na léky pro podporu erekce) a ocitne se na takzvaném Dobrém místě. Což je hodně svérázná variace na nebe. Jenže se tam dostane omylem, protože je považována za právničku, která se pro ostatní mohla roztrhat. Ovšem, Eleanor sice nebyla úplný padouch, ale ani Matka Tereza.

V první epizodě se rychle (ale dostatečně detailně) seznámíme s tím, jak to na Dobrém místě chodí a jedno je jisté, mají tam rádi mražené jogurty.

Dobré místo je zabydleno hromadou zajímavých postaviček. Sice se s většinou z nich seznámíme jen zběžně, ale už teď je jasné, že se tu najde pár lidí, kteří nás v budoucnu skvěle pobaví.

Nejvíce pozornosti se v první epizodě soustředí samozřejmě na Eleanor, kterou ztvárňuje skvělá Kristen Bell. Ta už několikrát předvedla, že jí komediální talent nechybí a znovu to potvrzuje. K ní se přidává Ted Danson (Michael) a i ten perlí. A v jejich stínu nezůstává ani "spřízněná duše" Eleanor Chidi (William Jackson Harper).

Dáma a pánové jsou vtipní, zábavní, dobře napsaní i zahraní. Ústřední postavy jsou hodně fajn a díky nim se několikrát od srdce zasmějete.

Vtípky nejsou úplně standardní, sází se na trošku absurdnější pojetí s příměsí popukulturních odkazů, ale nejde o onen typ humoru pro "pseudointelektuály a fajnšmerky", takže se dobře pobaví i diváci, kteří si nehrají na velké chytráky a znalce kultury.

Nemůžu říct, že by mi hrozilo roztrhnutí bránice, ale v průběhu celé první části jsem se usmíval a místy i nahlas smál.

Pokud mě něco zaskočilo, tak závěrečné minuty první epizody, které byly možná až moc šílené. Ale to bych ještě překousl. Zarazily mě ovšem ne úplně povedené trikové efekty. Ale to není u sitcomu zase tak důležité, takže se to dá přehlédnout.

První epizoda mě pobavila více než skvěle a opravdu držím seriálu palce, aby zabodoval.

Ve zkratce:

Netradiční námět, bezva herci, absurdní, ale fungující humor, The Good Place je jedním z nejoriginálnější sitcomů za poslední roky.

Klady

+: Obsazení
+: Fungující humor
+: Příměs fantasy

Zápory

-: Speciální efekty nejsou úplně ideální

Hodnocení: 85 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat